Weekend update 24-10: BLOW-OFF fase

We starten deze update met een actie.

Optietrading heeft 2 services. De VIP en de LIGHT service. Wilt u een maand gratis gebruik maken van onze VIP-service?  Lees dan de aanbieding verderop in deze update!

De beurzen hadden het moeilijk in augustus en september. Bij de meeste indices ging er meer dan 20% vanaf.  De belangrijke lange termijnsteun (MA200) is neerwaarts doorbroken. De lange trend is hiermee gedraaid van kopen naar verkopen.

In oktober is alles anders. Met geweld worden de beren teruggefloten.  Keihard! Goed nieuws of slecht nieuws maakt de laatste weken niet uit. Het verlies op de beurzen van de maanden ervoor zal hoe dan ook teruggepakt moeten worden. Dit is voor de nasdaq al helemaal gelukt

Na de woorden van ECB-baas Mario Draghi afgelopen donderdag was alle twijfel weg bij beleggers. Er zal (veel) meer gestimuleerd gaan worden om de inflatie binnen de eurozone aan te wakkeren. Het huidige opkoopprogramma van de ECB werkt niet naar behoren. De inflatie is namelijk in geen velden of wegen te zien. Zelfs niet na de stimuleringen van afgelopen 10 maanden. Er is deze maanden al voor 600.000.000.000 euro gestimuleerd door Draghi. En er is nog niks noppes nada niente rien zero null  te zien van inflatie.  ”Dus er zal meer gestimuleerd moeten gaan worden”. Dat is het plan. Begrijpt u deze gedachtegang? Ik niet. Maar ik heb dan ook niet bij Goldman Sachs gewerkt. Draghi wel.

Na dit slechte nieuws werd de koopknop nog harder ingedrukt bij beleggers. Deze knop is sindsdien niet meer losgelaten.  Het besef is er opnieuw bij beleggers en spaarders dat er geen alternatief is om geld te verdienen naastdde aandelenmarkten. ”Er is immers geen neerwaarts risico meer”.

Hier zien we de grafiek van de inflatieverwachtingen. Zien we al iets van inflatie?

 

Knipsel

 

Draghi wil de euro omlaag hebben. Dat is namelijk goed voor de Europese export. De euro is sinds de stimuleringen  (QE Europa) begin dit jaar startte eigenlijk niet echt verder gedaald. Die daling was er namelijk in 2014 al. Er staat sinds begin dit jaar een slap stijgend trendkanaal. De stijging is na de woorden van Draghi gestopt. De rode lijn is zelfs neerwaarts doorbroken. Zwakte alom.

 

 

USD

 

De paniekbarometer VIX is afgelopen week verder gedaald. Alle rust. TINA.

 

Knipsel

RENTE

 

Knipsel

 

Trends op de beurzen

 

Daggrafiek AEX en DAX; grote correlatie

Groen is boven MA200; rood is onder MA 200. De stippellijn is de de MA200  ofwel de laatste 200 handelsdagen. We zien dat zowel de AEX als de DAX in augustus onder de MA 200 kwam. Een grote daling volgde. Afgelopen vrijdag zien we dat deze lijn weer teruggetest wordt.

AEX25 Index

 

 

DAX30 Perf Index

 

DJ30 Industrial Avg Index

 

S&P500 Index

 

NASDAQ100 Index

 

De uurgrafiek van de AEX laat een zwaar overbought-situatie zien. De RSI staat erg hoog.  Veel hoger dan bij vorige toppen. Van 405 naar 469 in 1 vloeiende beweging is uitzonderlijk. Er zijn onderweg wat gaps opengelaten.  De huidige blow off fase jaagt iedere bear weg. Hoe harder het stijgt, hoe positiever Jan Rap en zn maten worden.

 

AEX25 Index

 

Verwachting komende week

Technisch gezien hebben we te maken met een redelijk complexe situatie. In Europa noteren de beurzen in de daggrafieken ook na de huidige stijgingsweken onder de belangrijke MA-200 steun. Op Wallstreet proberen de handelaren de huidige ongewenst situatie zo snel mogelijk terug te draaien. Vrijdag lukt het de indices om weer boven de MA 200 te sluiten. Nieuwe highs moeten er blijven komen. Ook na de langste up-cyclus ooit.

De RSI staat in de daggrafieken inmiddels overbought. In de uurgrafieken zelfs extreem. Ik verwachtte eerder deze maand dat er nog een grote dalingsgolf zou komen die nieuwe lows zou gaan geven. Dit is fout gebleken. Dat bewaren we voor 2016. Wel is het waarschijnlijk dat de beurzen de komende weken gas terug gaan nemen. Doelen en verantwoorde posities bespreken we zoals altijd in de VIP room van optietrading.

Wil je meedoen? Dit kan een maand gratis! Als u nu een maandabonnement neemt op de VIP service van optietrading, dan laten we dit abonnement lopen tot het eind van het jaar!

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Rene vd Vondervoort