Weekend update 1-11: Hoe goed gaat het nu eigenlijk?

Het zijn interessante tijden voor de belegger. Steeds meer spaarders weten de weg naar de aandelenbeurzen te vinden. Risico is er niet. Er is immers geen alternatief om creditgelden te laten renderen anders dan op de aandelenmarkten. Obligaties zijn niet interessant met deze lage rente. Sparen? Minder dan 1% op jaarbasis! Ook niet spannend dus.  Nee, dan gaan we uit pure noodzaak maar de aandelenmarkten op.

Valuta

De euro was dit jaar net zo lekker bezig maar is weer aan het verzwakken. Het stijgend trendkanaaltje is neerwaarts verlaten. Een negatieve ontwikkeling. ECB-baas Mario Draghi wil een goedkopere euro en die krijgt hij.

 

USD

 

Behalve een goedkopere euro, wil Draghi echter ook inflatie. En die krijgt hij tot nu toe niet. Inflatie is in geen velden of wegen te bekennen. De inflatieverwachtingen worden steeds naar beneden bijgesteld. En daarom meldt Draghi bij de laatste beleidsvergaderingen dat er meer gestimuleerd zal gaan worden. Meer en langer. Net zo lang tot het gewenste inflatie-niveau bereikt is.

 

Rente

Knipsel

 

De financiële markten

De financiële markten  hebben afgelopen week het klusje weer geklaard. De laatste handelsweek van de prachtige maand oktober wisten de beurzen op wallstreet nog verder te stijgen. De elastiek kon nog wat verder uitgerekt worden. De nasdaq is weer bij de all time high aanbeland. De maand oktober was voor veel beurzen de beste maand sinds juli 2009.

Hoe slecht/goed gaat het nu eigenlijk? Met de reële economie gaat het gigantisch goed als je onderstaande grafieken zou beoordelen. Niets is echter minder waar. De beurzen zijn al jaren helemaal losgekoppeld van de werkelijke economische toestand in een land of continent. De standen van de beurzen op wallstreet vertellen dat het vele malen beter gaat dan in het jaar 2000 of in het jaar 2007. Dat gelooft natuurlijk geen enkele brave burger.

De korte rente staat al sinds 2007 op ongeveer null procent. Bij groeiende economieën en groeiende welvaart horen geen rentestanden van null procent. De beurzen worden al jaren omhoog geblazen door de centrale banken. De verruimingsmaatregelingen die wereldwijd aan de gang zijn pompen de financiële markten steeds verder op. Als het maar lang genoeg gebeurt, wordt het op een gegeven moment als ”normaal” gezien. Het nieuwe normaal.

De maandgrafiek van de s&p500 laat zien dat de index ver boven de toppen van het jaar 2000 en het jaar 2007 uitkomt. De stijging die sinds de bodem van 2009 onafgebroken bezig is, is met een rentestand van null procent gepaard gegaan. Nooit is de rente meer verhoogd. Gratis geld wordt doorlopend de beurzen in geblazen. De beleidsmakers durfden het nooit aan om de rente ook maar iets te verhogen. There is no alternative. Er is nog nooit met zoveel geleend geld belegd als nu.  Oja, die kleine rimpel helemaal links in de grafiek hieronder is de beurscrash van oktober 1987. Die beurscrash waar velen het nu nog over hebben….

 

Maandgrafiek s&p500

 

S&P500 Index

 

In de weekgrafiek zien we de koersontwikkeling vanaf de bodem van 2009. Een grote aaneengesloten stijging die steeds steiler verloopt. In augustus van dit jaar is er een hapering gekomen. Kink in de kabel. De steile uptrend is verlaten. Maar dit was een foutje. De afgelopen maand zien we dat de index weer aanbeland is bij deze uptrend. (terugtest).

 

S&P500 Index

 

De daggrafiek laat de val van augustus zien. Een val die een paar dagen duurde. Daarna een tijdje op en neer jojo’en maar in de maand oktober zijn de bulls weer helemaal terug. Loodrechte stijging. Back to business.

 

S&P500 Index

 

De dax en de aex laten in de daggrafiek hetzelfde zien. Beide indices zijn in augustus onder de MA200 gedoken. De stijging van de laatste maand is niet sterk genoeg geweest om weer boven de MA 200 te komen. Het patroon van lagere toppen staat nog altijd. Het startschot voor een nieuwe dalingsgolf is echter nog  (net) niet gegeven.

DAX30 Perf Index

 

Afgelopen week was voor de AEX een relatief zijwaartse. Per saldo een kleine daling. Onder de zwarte lijn mag een felle dalingsgolf verwacht worden. Deze kan komende week starten.

 

AEX25 Index

 

Verwachting komende week

Onze leden krijgen dagelijks voorbeurs een uitgebreide update met de relevante punten voor die dag. De trends worden besproken en de gehele dag toegelicht in onze ultramoderne tradingroom. Doet u een tijdje mee?

Wilt u de service optietrading leren kennen? Als u nu een maand-abonnement neemt op de VIP service, laten we het abonnement lopen t/m 31-12!

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort