Update 6-11: Geen eindejaarsrally?

 

De rente in de V.S. is hard aan het oplopen. Er wordt steeds meer van uitgegaan dat de FED de rente in december van dit jaar voor het eerst in 9 jaar zal verhogen. Janet Yellen hint daar al een half jaar op. Maar het blijft steeds bij woorden. De daden ontbreken nog altijd.

Het IMF maar ook de Wereldbank sprak de zorgen uit dat de rente toch vooral niet verhoogd moet gaan worden in de V.S. De valuta van de opkomende landen zouden daar te veel onder lijden. De dollar is al veel te sterk en een renteverhoging zou de dollar alleen maar sterker maken. Daar komt bij dat de gigantische schulden voor de relatief zwakkere landen worden vergroot bij een stijging van de dollar. De leningen die zijn aangegaan zijn grotendeels in dollars. Een sterkere dollar vergroot de schuldenlast voor de ”emerging markets”.

De 2 jaars rente klom gisteren naar het hoogste niveau in 4 jaar staat. De markten verwachten dat de rentestap er nog dit jaar komt.

 

2 jr rente VS

 

Valuta

 

De euro is verder aan het verzwakken. De rode steunlijn heeft het begeven en de euro lijkt op weg naar pariteit met de dollar.

 

USD

 

Grondstoffen

De opmars van het goud lijkt klaar. Ook hier heeft de steunlijn het begeven. Goud is hiermee op weg naar de bodem van juli dit jaar.

 

Ounce Gold USD

 

Zilver daalt met goud mee, maar de groene steunlijn heeft het hier nog niet begeven.

Ounce Silver USD

 

De financiële markten

 

De beurzen wereldwijd hebben de beste maand sinds juli 2009 achter de rug. Oktober 2015 kan de boeken in als een prachtige beursmaand met plussen van tegen de 10% bij veel indices. De maand november  is begonnen zoals oktober geëindigd is.

Het patroon wat in ontwikkeling is wordt mooier en mooier. Opvallend is dat we bij bijna alle beurzen hetzelfde zien. De grote stijging van afgelopen maand heeft zich overal ontwikkeld tot grote stijgende wiggen.

We kunnen er niet omheen. Overal zien we hetzelfde. Na de grote val in augustus zagen we de markten een tijd op en neer stuiteren en de laatste maand is er een groot stijgend trendkanaal ontstaan welke de vorm heeft van een wig. Stijgende wiggen zijn per definitie uiteindelijk bearish, maar pas als de steunlijn aan de onderkant verlaten wordt. Dat laatste is nog niet het geval. Maar wat scheelt het.

 

AEX

 

AEX25 Index

 

DAX

 

DAX30 Perf Index

 

CAC40

 

CAC40 Index

 

S&P500

S&P500 Index

 

Nasdaq100

 

NASDAQ100 Index

Als de wiggen neerwaarts verlaten worden, mag een grote dalingsgolf verwacht worden. In de grafieken heb ik overal 1 stippellijntje gezet. Dat is de MA 200. Die wil nog wel eens steun geven. Dat lijntje mag dan ook als eerste target omlaag gelden. Verdere doelen en posities is ledeninfo.

Verwachting vandaag

Alle markten zullen wachten op het nieuwste banenrapport van de V.S. Afgelopen maand was dit TE slecht en dat was de trigger voor de grote stijgingsgolf op de beurzen. https://www.optietrading.com/agenda/

De futures noteren vanmorgen licht hoger

 

Knipsel

 

Wilt u de verrassende services van optietrading leren kennen? Kijk op de homepage voor de VIP en LIGHT service.

Rene vd Vondervoort

https://www.optietrading.com/