Update 13-11: over het randje

Het cijferseizoen loopt ten einde. De gepresenteerde resultaten zijn gemiddeld genomen niet verrassend of inspirerend te noemen. Waar we jarenlang een winstgroei hebben gezien, is het dit keer anders. Bedrijven moeten gemiddeld genomen een stapje terug doen. Liquide middelen zijn er, maar investeren wordt niet gedaan. Met het overtollig kasgeld worden eigen aandelen ingekocht. De ondernemers zien even geen betere investering.

We kunnen ons weer richten op de capriolen van de beleidsmakers. We zien tegengestelde berichten. Europa gaat verder verruimen, terwijl de V.S. wil gaan verkrappen. Europa is bezig om gratis geld nog meer gratis te maken, door nog meer geld in de economie (lees: de financiële markten) te pompen. De korte rente moet verder onder null.  We hebben momenteel al de situatie dat de overheden er geld bij krijgen als ze lenen. Negatieve rentestanden.

Waar zijn wij in vredesnaam mee bezig? Niemand die dit kamikaze spel tegenhoudt. Het nieuwe normaal.

Europa is dus aan het verruimen, terwijl de beleidsmakers van de V.S. juist aan het hinten zijn op een renteverhoging. Deze renteverhoging zou in december van dit jaar al kunnen zijn. Stralen de beleidsmakers vertrouwen uit? Of weten de beleidsmakers het ook niet meer? Is dit nu goed nieuws of slecht nieuws? De markten weten het even niet meer.

De olieprijs is alvast verder aan het verzwakken.

Mini Crude Oil Full1215 Future

 

En wat te denken van de goudprijs. De opleving van oktober is geheel teruggedraaid. Afgelopen weken is de goudprijs weer met ruim 100 dollar per ounce gedaald.

 

Ounce Gold USD

 

Ook de crash in zilver heeft opnieuw toegeslagen.

 

Ounce Silver USD

 

Met de verwachting dat de rente in de V.S. op korte termijn zal gaan stijgen, verzwakt dit de euro.

 

USD

 

Hieronder de koers van de bund future van afgelopen 20 jaar. Dit is de reciproke van de rente. No bubble.

 

Euro Bund Full1215 Future

 

Groei in China? Vergeet het!

De vraag-uitval is enorm in de commodity markets.  Prijzen raken de laagste niveau’s in 6 jaar tijd!

koperr

platina

staal

 

De financiële markten

Op de beurzen zien we overal het zelfde beeld. De maand oktober was geweldig. De stijging lijkt helemaal klaar.

De AEX heeft afgelopen week steeds de kop gestoten tegen de MA 200. Onderstaande grafiek geeft een duidelijk beeld over wat er is gebeurd en waar we nu staan in de trend. Over het randje.

AEX25 Index

De dax laat een identiek beeld zien als de aex.

DAX30 Perf Index

 

Op wallstreet is het beeld iets anders. De indices waren er wel in geslaagd om de MA 200 uit te nemen. Maar ook daar zien we een duidelijke verzwakking. De steile uptrend heeft het ook daar begeven. En de indices zijn zelfs weer onder hun MA 200 gezakt.

DJ30 Industrial Avg Index

S&P500 Index

 

Verwachting vandaag

De stijging is klaar, de daling kan aan kracht gaan winnen.

De futures voor opening wallstreet noteren licht hoger. De futures voor opening Europa lager.

Knipsel

 

De weg naar beneden ligt open. Een gapend gat. Het belooft een interessante periode te worden.

We hebben onze strategieën klaar.  Wilt u een tijdje met ons mee handelen? Meelezen in de moderne chatroom van optietrading? U bent welkom! Kijk hier https://www.optietrading.com/   voor de verschillende diensten van optietrading!

Rene vd Vondervoort