Weekend update 15-11: To crash or not to crash

Beste belegger,

Het maakt momenteel veel uit met wat voor ogen u naar de markt kijkt.

De lange-termijnbelegger  kijkt naar de weekgrafiek en ziet geen vuiltje aan de lucht. DE AEX zit al jaren zit in een stijgende trend en noteert boven de belangrijke steunzone. Die zone wordt af en toe wel getest maar niet doorbroken. Lange termijnbeleggers worden pas negatief als de steunlijn het heeft begeven.

AEX25 Index

 

De wat actievere belegger ziet sinds een paar maanden wel veel negatieve signalen. De wat actievere belegger ziet in de daggrafiek dat de AEX in augustus onder de MA 200 is gedoken. De MA 200 in de daggrafiek is voor velen een goede houvast. In onderstaande grafiek ziet u het groene en het rode vlak. De stippellijn is de MA 200. (200 daags gemiddelde).

Als de AEX onder de MA 200 schiet, kan dit gezien worden als een draaimoment van positief naar negatief.  De aex maakte in augustus meteen een duikeling nadat de MA 200 het begaf als steun.  In oktober probeerden kopers met een groot offensief snel een einde te maken aan het negatieve beeld wat er stond. Dit lukte bijna. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat afgelopen weken de MA 200 telkens werd teruggetest. Het bleef echter bij een test, want het lukte nooit meer om erboven te komen. Nadat het stijgend trendkanaaltje het vorige week begaf, gaven de bulls hun koopwoede op. De dalende trend wint hiermee aan kracht.

 

AEX25 Index

 

Het negatieve scenario begint vorm te krijgen.  De uptrend is verlaten. Niets staat een verdere daling in de weg.

Als we de bewegingen van afgelopen maanden van dichtbij bekijken via de 3-uursgrafiek, zien we helemaal links het begingap. De stippellijn is ook hier weer de MA 200. Na de duikeling van augustus is er daarna een mooie stijgende wig gevormd. We weten ook dat stijgende wiggen uiteindelijk bearish zijn.

De stijgende wig is neerwaarts verlaten.  En afgelopen week teruggetest. Na de terugtest volgde meteen een daling van 20 punten. Het eerste rustpunt zou nu de MA 200 mogen zijn. Deze ligt momenteel bij de 445 punten. Als het patroon doet wat het moet doen, dan zal de AEX onder deze steun duiken. De onderkant van deze stijgende wig is het doel van dit patroon. Die onderkant is 405; de low van dit jaar. Dit niveau past goed bij de steunlijn van de weekgrafiek van de AEX die u bovenin deze update als eerste grafiek ziet.

AEX25 Index

 

Komt de AEX onder de 405 zone, dan gaan ook voor de lange termijnbelegger de alarmbellen rinkelen. De korte en lange doelen hebben we bij optietrading paraat.

We hebben gisteren onze strategieën voor de komende tijd uitgebreid besproken tijdens de zeer geslaagde cursus. Bedankt voor uw aanwezigheid mensen en tot de volgende keer! 

Wilt u optietrading op de voet volgen tot het eind van het jaar? Of voor langere tijd? Neem dan een VIP-abonnement. Alle acties worden gecommuniceerd in de VIP-chat, waar u ook onze voorbeeldportefeuilles kunt volgen. U wilt deze enerverende  beurstijden toch niet missen?

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Rene vd Vondervoort