update 20-11: ABN-AMRO mag het weer gaan proberen

In 2007 verloor ABN-AMRO haar beursnotering.  Net voordat de kredietcrisis losbarstte werd ABN overgenomen door een consortium van banken:  Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis. Dat bleek geen succes. De Nederlandse Staat moest in 2008 bijspringen om ABN te redden en nam het Nederlandse deel van ABN-AMRO over voor 24 miljard euro.

De Nederlandse Staat heeft altijd aangegeven dat ABN AMRO op termijn weer zelfstandig zou moeten worden. Vandaag is het zo ver.  Minister Dijsselbloem verkoopt een gedeelte van de aandelen aan beleggers. De balans van ABN ziet er weer gezond uit. Er komt dus een nieuwe beursnotering. De introductiekoers is € 17.75 per aandeel.

De Staat blijft voorlopig nog wel eigenaar. Slechts 20-23% van de aandelen wordt met deze eerste tranche verkocht. Dit levert de Staat nu  3.3 miljard euro op. Het belang wat de Staat nog in handen heeft zal de komende jaren verkocht gaan worden met de bedoeling dat ABN uiteindelijk weer volledig zelfstandig zal zijn. De 24 miljard van destijds zal echter nooit helemaal terug komen.

De financiële markten

Beleggers grepen de terreurdreiging en de onzekere situatie van deze week aan om massaal de koopknop in te drukken. De week startte in mineur maar een negatieve stemming was deze week ongepast. Traders hebben er een topweek van gemaakt met per saldo grote stijgingen op alle beurzen.

In de daggrafiek zien we dat de AEX weer exact is aanbeland bij de belangrijke weerstandszone: de MA200.

AEX25 Index

 

Weerstand dus bij de top van gisteren. De korte trend van de AEX laat het geweld van deze week zien. Beleggers hadden haast. Er zijn 2 gaps geslagen welke beide nog open staan. Er staat een stijgend trendkanaal.

AEX25 Index

 

Verwachting  vandaag

We beginnen de laatste beursdag van de week dus met een aex in het stijgend trendkanaal. Weerstand is de 473 zone. Daarboven ligt de weg naar 480 open. De onderkant van het stijgend kanaal zal steun moeten geven. Dit zal de uitdaging van vandaag zijn. Er liggen nog 2 gaps die de aandacht vragen. Als de aex uit het trendkanaal zakt, mag een hervatting van de daling verwacht worden. Vandaag is het ook optie expiratie van de maandopties november. Het wil wel eens voorkomen dat de expiratie zo hoog mogelijk moet zijn.

De futures noteren vanmorgen vlak.

De trends van veel beurzen inclusief zilver en goud ziet u hier: https://www.optietrading.com/indices-goud-en-zilver/

Een goede handelsdag!

 

vragen?  info@optietrading.com

Rene vd Vondervoort