Update 30-11: Self-destructing policy

De hele maand november was het voor de AEX spelen met de 473 punten. Telkens gaf dat niveau weerstand. Afgelopen vrijdag werd dit niveau echter opwaarts uitgenomen. Er werd een een hogere top geplaatst bij de AEX. Dit opende de deuren naar hogere koersen zou je denken. Iedereen heeft zn koersdoel van 490-500 al maanden klaar staan. Aan het eind van de sessie lukte het echter niet om boven de 473 punten te blijven. De opwaartse uitbraak was hiermee voorlopig mislukt.

We kunnen het bestaande patroon van de AEX op verschillende manieren interpreteren. Sinds de val van augustus is de AEX nog altijd bezig met het herstellen van deze klap. De beurzen op wallstreet zijn al geheel hersteld van die val De Europese beurzen niet. Alle relevante Europese beurzen noteren nog 10-15% onder de top van eerder dit jaar. De stijging van afgelopen maanden lijkt op haar laatste pootjes te lopen. Maar schijn bedriegt wellicht. Wallstreet wil nog altijd niet weten van een draai en dus kunnen de Europese beurzen die draai ook niet maken.

Ik zie een duidelijk stijgende wig in onderstaande uurgrafiek. Zolang de bodems het echter houden, is de trend stijgend.  2 weken geleden werd op maandag na de aanslagen van Parijs meteen bij opening de bodem op 447 punten geplaatst.  De MA200 werd wel neerwaarts doorbroken (rode stippellijn) maar dit was ongepast en een ”foutje”. Dat werd dus snel rechtgetrokken. Vorige week zagen we hetzelfde foutje. De AEX dook weer onder de MA 200. Dit werd eveneens per direct teruggedraaid. Er ontstond een hogere bodem op 455 punten waarna de AEX wederom een felle stijging startte. De top op vrijdag was op 475 punten. Het slot op 472.17.

 

 

AEX25 Index

 

3maand euribor

 

Duitsers konden al langer gratis lenen. De Italianen lenen inmiddels ook gratis.

 

Knipsel

 

Griekenland heeft eerder dit jaar vele miljarden ontvangen. Bodemloze put.

Knipsel

Wat mogen we deze week verwachten?

Het wordt de week van Mario Draghi van de ECB. Draghi belooft al maanden dat hij meer gaat stimuleren. De beurzen vinden het prachtig. We zien de euro dagelijks nieuwe dieptepunten maken door de beloftes van Draghi. Komende week moet hij leveren. Gaat dit een typisch gevalletje worden van: ”bezit van de zaak. einde vermaak? Ik verwacht dat. In de agenda ziet u alle relevante gebeurtenissen van deze week. https://www.optietrading.com/agenda/

De beurzen wordt al jaren een grote worst voorgehouden. Europa wordt sinds begin dit jaar overspoeld met gratis geld. De rente is inmiddels negatief aan het worden en zal nog meer negatief gaan worden. Steeds meer landen kunnen gratis lenen. Zelfs tegen negatieve rente. Leningen korter dan 5 jaar in verschillende landen geven een negatieve rente. In wat voor een wereld leven we. Self destructing policy. It ain’t over till it’s over.

De futures noteren vanmorgen licht lager.

De draai is niet te timen. Meedoen met bullishe posties is lastig omdat stijgingen dit jaar bijna altijd starten met gaps en op momenten dat het technisch gezien juist verkoopmomenten zijn. Het traditionele TA is niet meer. Algoritmische bewegingen zijn ”het nieuwe beleggen”. Er zullen in het jaar 2015 nog paniekprikkers omlaag komen. 2016 wordt een rampjaar. Dat staat vast. Voor de korte termijn blijft het ”high alert” en rustig aan met kortlopende posities.

Meedoen met de gekte?  https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

Vragen? Stel ze gerust.


Rene vd Vondervoort


info@optietrading.com