Na de Draghi-dreun, komt het FED-fiasco

Gratis geld!

Oorlogen kosten geld. Veel geld. En de mens is nu eenmaal een wezen dat graag oorlog voert. Laten zien we het sterkste is. Het recht moet zegevieren. Oorlogen zijn van alle tijden. De ene oorlog is wat duurder dan de andere oorlog. Wat heeft dit met het financieel systeem te maken? Best veel.

De dure Vietnam-oorlog van eind jaren 60 was de aanleiding om de koppeling tussen de dollar en het goud volledig los te laten. Tot die tijd was de dollar nog min of meer gekoppeld aan het goud. Er was een goud-standaard. Als u er meer over wilt lezen:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Nixon-schok

Sinds Nixon in 1971 die goudstandaard volledig los liet, weten we dat het financieel systeem wereldwijd min of meer vogelvrij is verklaard. Sindsdien is de waarde van elke munt voornamelijk een vertrouwenskwestie. Alles draait om vertrouwen. Hapert het vertrouwen, dan hapert het systeem. Dit is het kapitalistisch systeem waar we met z’n allen zo trots op zijn.

Sinds de kredietcrisis van 2008 gebeuren er de meest vreemde dingen. Dingen die het nieuwe ”normaal” zijn geworden. Het blijkt normaal te zijn dat beleidsmakers onbeperkt geld bij kunnen drukken. Dit bijdrukken wordt dan ook gretig gedaan. Zonder blikken of blozen. Met een knipoog naar de BIS. Het systeem moet overeind blijven. ”Weet je wat? We zetten alle rentes op null procent en gaan de banken onbeperkt geld in het systeem laten strooien. Het ei van Columbus!”

Onbeperkt strooien.

En zo geschiedde. De rentes staan sindsdien op null procent. Gratis geld. Het systeem wereldwijd is gered. De economieën groeien! Strooien van nieuw geld in het systeem is werkelijk een wonder! Onbeperkt strooien! Legaal! Deze pappen-en-nathoudstrategie werkt al jaren. En omdat het al jaren werkt, blijft dit werken. Zo moet de gedachte zijn.

In 2008 was er een kredietcrisis. En de kredietcrisis is ”opgelost” door meer kredieten te verlenen. Wereldwijd zijn er momenteel 50% meer schulden dan in 2008. En niemand die het wat interesseert.

Maar werkt het plan wel goed genoeg? Als dat zo zou zijn, zouden de beleidsmakers nu niet nog meer gaan stimuleren. Het werkt niet goed genoeg volgens Draghi. Dus is het plan om het huidige stimuleringsprogramma te verlengen. Net zo lang totdat het echt werkt. Oei. Een deukje in het vertrouwen?

De financiële markten waren niet zo blij met het feit dat onze ECB baas meldde dat het maandbedrag van strooisel op 60 miljard euro bleef steken. Markten willen meer meer meer! Draghi meldde natuurlijk wel dat de stimuleringen wat langer door zullen gaan. Net zolang totdat het werkt. De deposito rente voor banken om hun gelden bij de ECB te stallen gaat van -0.2% naar -0.3%. Waar gaat dit over?

De financiële markten hadden het moeilijk op die donderdag. De aex boekte het grootste dagverlies van dit jaar. De Europese beurzen hebben het sinds afgelopen donderdag wat moeilijker.

 

chart

 

En hoe zit het in de V.S.? Als je naar wallstreet kijkt, dan gaat het beter dan ooit. Het gaat vele malen beter dan in het jaar 2000 of in het jaar 2007.Beurzen staan sky high.

 

Hoe kan het dan toch dat de beleidsmakers het al 9 jaar niet aandurven om de rente te verhogen? De korte rente staat sindsdien op null procent in de V.S. Grote stijging van de beurzen, alles gaat beter, de werkloosheid staat inmiddels op het laagste niveau ooit.  Wat klopt er niet?

 

S&P500 Index

 

De FED meldt al tijden dat er renteverhogingen aan zitten te komen in de V.S. Wel woorden maar geen daden. Om de geloofwaardigheid te behouden, zal de rente volgende week toch echt een keer verhoogd moeten gaan worden!   Het is te gek voor woorden: de economie is over te top, en nu gaat de rente verhoogd worden? Kan dat wel? Dan wordt de dollar toch nog sterker ten opzichte van andere valuta? En dat is nou net waar niemand op aan het wachten is. Ik ben dan ook zeer benieuwd of de FED ongeschonden uit deze discussie gaat komen. Volgende week weten we meer. Dan mag de FED boter bij de vis doen.

 

Wilt u dagelijks met ons de financiële markten volgen? We hebben de LIGHT en de VIP service.

Op de homepage van deze site leest u er alles over!

Rene vd Vondervoort