Update 11-12: Wat doet Yellen? 2 scenario’s

De hele financiële wereld wacht met spanning op 16 december 20.00 uur. Op dat tijdstip zal de Federal Reserve (beleidscomité van de centrale banken in de V.S) beslissen of de rente in de V.S. na 9 jaar verhoogd zal gaan worden.

Afgelopen half jaar is er al vaak gehint op een aanstaande renteverhoging in de V.S. De rente staat al 9 jaar op 0 procent. Het wordt de hoogste tijd om iets aan die rente te gaan doen. De economie staat er vergeleken met een paar jaar terug goed voor en daar past geen rente van 0 procent meer bij. Zo is de lezing.

Tijdens de laatste vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) was er een grote meerderheid voor een renteverhoging in december. Dat blijkt tijdens de publicatie van de notulen van de laatste FMOC-vergadering eind oktober.

Wat doet Yellen? Wat zijn de scenario’s?

Markten houden niet van onzekerheid en onzekerheid is er momenteel.

Als de FED niets doet, zal dit een stevige deuk geven aan het vertrouwen in de strategie van de  beleidsmakers. De belofte is al zo lang gedaan om de rente te verhogen en als dit op 16 december opnieuw wordt uitgesteld, zal de dollar een gevoelige tik krijgen. De markten zullen teleurgesteld zijn.

Bijna alle economen verwachten echter dat de rentestap er volgende week wel zal komen. De markten rekenen op dit scenario. Als de rentestap daadwerkelijk komt, zal het dus geen verrassing zijn.  Deze rentestap zou al ingecalculeerd moeten zijn.

Markten zijn echter afgelopen jaren een meester gebleken in het creëren van jubelstemming. Of er een jubelstemming gaat volgen na iets wat iedereen al verwacht, waag ik te betwijfelen. Opluchting kan er uiteraard  toch komen. Dat hoort dan bij het seizoen. De laatste weken van december zijn traditioneel goed voor de markten. Als de FED dan ook nog eens doet wat er van de FED verwacht wordt, kan dit een opluchting zijn.

 

Weekgrafiek Euro-dollar

Er is veel zwakte rondom de euro. Sinds vorige week donderdag (Draghi) is er een wake-up call en is de euro aan het stijgen. De dikke rode lijn kan voor weerstand gaan zorgen. Daarboven klaart de lucht op. Voorlopig is het echter zwakte alom.

 

USD

 

Weekgrafiek AEX

Na de top op 510 punten, hebben we te maken met een patroon van lagere toppen. Er lijkt zich een groot kopschouderpatroon te ontwikkelen. De neklijn ligt rond 410 punten. Dit scenario bewaren we voor 2016. Zolang de neklijn niet is doorbroken, is de lange-termijn-belegger gerustgesteld.

 

AEX25 Index

 

Weekgrafiek S&p500

Sinds de bodem van 2009 zien we een patroon van hogere bodems en hogere toppen. In 2011 was er even een hapering, maar sindsdien blijft het eenrichtingsverkeer. De langste up-cyclus ooit! Het rentebeleid van de FED zorgt er al jaren voor dat beurzen blijven stijgen. Onafgebroken. Dit is de eindfase.

S&P500 Index

Rene vd Vondervoort