Jaap van Duijn: Hoog tijd om Draghi te stoppen

Draghi krijgt een veeg!

 

Oud Robeco-topman Prof. Dr. Jaap van Duijn uitte afgelopen weekend in zijn wekelijkse column van De Financiële Telegraaf zijn ongenoegen over het beleid van de ECB en specifiek het beleid van de Italiaan (ex Goldman Sachs)  Mario Draghi. Draghi zou niet onafhankelijk zijn. Van Duijn geeft aan wat er mis is.

Het is een kerntaak van de ECB om prijs-stabiliteit na te streven. Maar sinds een paar jaar zien we iets anders. Een wereldwijde valuta-oorlog.  Draghi wil geen prijs-stabiliteit maar hij wil inflatie. Als voorbeeld stelt Van Duijn dat de Italiaanse regering met een tekort van 133% van het BBP niet de les wordt gelezen, maar nog meer geld toe krijgt. ”De ECB is geen onafhankelijk instituut, maar een verlengstuk van de regeringen van hogeschuldenlanden”.

Draghi is bang voor deflatie omdat dit tot uitstel van bestedingen van consumenten zou leiden. Dit klopt niet volgens Van Duijn. Draghi meldt dat rentedaling leidt tot meer investeringen. Dit is ook aantoonbaar onjuist want als dat wel zou zijn, zouden de bedrijven nu meer investeren dan ooit tevoren.

Het huidige beleid van de ECB geeft een ontwrichting van de Europese economie. Risico’s hebben geen prijs meer. De rente van Italië staat bijna op het laagste niveau ooit. Betekent dit dat het risico op het laagste punt ooit staat?

 

Knipsel

 

Het beleid van Draghi zorgt voor grote problemen bij de pensioenfondsen. Draghi is de omgekeerde Robin Hood. ”Hij steelt van de armen en geeft het aan de rijken.”

Als laatste schetst van Duijn het ondemocratische karakter van de ECB. Draghi kan ongekend riskant experimenteren. Met geheel onvoorzienbare gevolgen. Hij wordt nergens ter verantwoording geroepen. Van Duijn: ”Het is hoog tijd om deze man te stoppen”.