Update 14-12: Belofte maakt schuld!

Sentiment

De beurzen hebben het moeilijk. De traditionele eindejaarsrally laat op zich wachten. De dalingsgolf die startte na de speech van Draghi, is inmiddels ruim een week gaande. Overal zijn stijgende trends/wiggen neerwaarts doorbroken. Verkopers worden sterker.

De jarenlange stijging van alle beurzen is hoogstwaarschijnlijk klaar. De komende periode is het tijd om de balans op te maken. Want er staat de beurzen iets te wachten in het nieuwe jaar, dat beloven de grafieken. En belofte maakt schuld!

De komende handelsweek zijn er 2 belangrijke zaken die de markten in beweging kunnen brengen. De onzekerheid op de beurzen zal waarschijnlijk nog t/m woensdagavond aanhouden. Om 20.00 uur wordt bekend of de FED het aandurft om de rente na 9 jaar van stilstand te verhogen. Eigenlijk is het geen verrassing als de verhoging er komt. Alle marktpartijen gaan er al vanuit dat die renteverhoging er komt. Het zal een verrassing zijn als de verhoging weer wordt uitgesteld.

Verder zal de week in het teken staan van de grootste expiratie van het jaar. Na de december-expiratie valt de omzet helemaal weg. Na deze week sluiten bijna alle professionele partijen de boeken.

 

De markten

Hoog-risico obligaties worden met hoge volumes massaal gedumpt.

 

Knipsel

 

De olieprijs nadert de bodem van 2008.  De aandelen van olieproducten kelderen.

Knipsel

 

De brede commodity index blijft nieuwe lows neerzetten. De gerelateerde aandelen dus ook. Niets meer te verdienen in deze sector.

Knipsel

 

De AEX is door zijn hoeven aan het zakken. Belangrijkste steun voor deze week ligt net boven 410 punten.

 

AEX25 Index

De dax is uit de stijgende wig gevallen en daalt sindsdien fors. Steun mag gevonden worden bij de 9500 punten zone.

DAX30 Perf Index

 

Er is een cocktail aan feiten wat de Europese beurzen verder omlaag kan brengen. Zo is de crash in China opnieuw opgelaaid, de euro tijdelijk aan het bodemen ten opzichte van de dollar en blijven de grondstofprijzen hard dalen.  Yellen zal woensdag veel daadkracht nodig hebben om de markten te bedaren,

 

Rene vd Vondervoort