Update 9-1: De beer is los!

Het nieuwe jaar is uitermate zwak begonnen op de financiële markten. Sterker nog: we hebben te maken met de slechtste eerste week van het jaar ooit! Nog nooit was de eerste handelsweek van het jaar  zo zwak als nu. De AEX verloor deze week 7% om te sluiten op 410.2 punten. De DAX deed het nog slechter en verloor 8.3%.

Het sentiment was vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar bedrukt door de dalende olieprijs en de vallende beurzen in China.

Het lijkt erop dat beleggers weer op zoek gaan naar de traditionele ”veiligere” beleggingen. De koersen van langlopende obligaties stijgen. De lange rente blijft dalen.

10Y TNote Full0316 Future

 

Goud had een goede week. De kou is nog niet uit de lucht, maar een poging tot bodemvorming wordt gedaan.

Ounce Gold USD

 

De olieprijs wordt snel goedkoper. De consument is blij, de producten van olie natuurlijk niet. Het aandeel shell is net als de olieprijs hard aan het vallen. Opvallend in onderstaande grafieken is dat de olieprijs onder de bodem van het jaar 2009 is gezakt. Het aandeel shell (nog) niet.

ROYAL DUTCH SHELLA

 

Brent Crude Oil Full0216 Future

 

 

Hoe staan de beurzen ervoor en wat kunnen we verwachten?

De weekgrafiek van de AEX

Er staat een groot schuin kopschouderpatroon in de weekgrafiek. Afgelopen maanden werd de rechterschouder geplaatst.  Bij het weekslot van afgelopen week werd de neklijn getest. De rode lijn kan als neklijn worden gezien. Een doorbraak hieronder opent de weg naar beneden. Een kopschouderpatroon is een betrouwbaar omkeerpatroon. Bij een doorbraak van de neklijn mag de beweging boven de lijn omgeklapt worden om een koersdoel te bepalen. Het weekslot lag dus dicht (net onder) de neklijn. We wachten rustig op bevestiging komende week.

 

chart

De daggrafiek van de AEX

In de daggrafiek zien we eenzelfde rode lijn. Aan het slot werd deze lijn vrijdag nipt doorbroken. De AEX eindigde tevens op het laagste punt van de week. Dat maakt de kans groot dat we komende week lagere koersen gaan zien. Wat wel opvallend is: we zien een lagere bodem bij de AEX maar een hogere bodem bij de RSI. Dat betekent positieve divergentie. Dit is tegenstrijdig aan een weekslot op weeklow wat een verdere daling voorspelt.

 

chart

De kwartiergrafiek van de AEX

Ook in de kwartiergrafiek zien we die positieve divergentie. Een hogere RSI bij een lagere stand van de AEX.

chart

 

De trends van de Amerikaanse beurzen vindt u hier: https://www.optietrading.com/indices-goud-en-zilver/

 

Optietrading is het jaar vliegend begonnen met prachtige resultaten.  We hebben nog verschillende posities lopen. Wilt u onze portefeuilles live volgen? Dat kan! Voor een paar euro per dag kunt u meedoen. U bepaalt zelf hoe lang.

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

Een goede handelsweek gewenst!

Rene vd Vondervoort