Update 16-1: Crash?

Crash?

De eerste 2 weken van het nieuwe jaar zitten erop.  Is dat even schrikken! De financiële markten piepen en kraken. De Chinese beurs is net als een half jaar geleden de aanjager. Crashende olieprijzen doen de rest. Moeten we ons al zorgen maken over de rest van het jaar?

 

Hier ziet u in 1 oogopslag hoe groot de schade op de beurzen is sinds de start van het nog prille jaar 2016.

 

Knipsel

 

 

AEX maandgrafiek

De trend in de maandgrafiek van de aex is nog niet gebroken. Wel zien we een patroon van lagere toppen sinds de top van het jaar 2000. Maar in 2015 werd de groene lijn (met dank aan Draghi) opwaarts uitgenomen, waarna er een top op 510 volgde in 2015. Sinds die top is de AEX inmiddels wel ruim 100 punten gedaald, maar noteert nog altijd boven de groene lijn. Ook zien we een steunlijn sinds de bodem van 2009. (zwarte lijn).  De groene en zwarte lijn komen bij elkaar bij de 390 punten. Dit niveau is m.i. een uitermate interessant niveau voor de lange-termijntrend. De AEX is op weg naar dit punt.

 

AEX25 Index

 

AEX weekgrafiek

In de weekgrafiek zien we dat er afgelopen week een duidelijke verslechtering heeft plaatsgevonden. De rode neklijn is neerwaarts doorbroken. Er is afgelopen jaren een groot kopschouder toppatroon gevormd. Het verlaten van de neklijn geeft een uiteindelijk koersdoel van circa 300 punten voor de AEX.

 

AEX25 Index

 

AEX daggrafiek

In de daggrafiek zien we een patroon van lagere toppen en lagere bodems.  Ook hier zien we diezelfde neklijn van het groot kopschouderpatroon. De aex heeft de hele week gespeeld met de neklijn maar vrijdag dook de index met kracht onder het nekje. Het kan een valse uitbraak zijn en snel weer teruggedraaid worden, maar dat kunnen we op dit moment niet weten.

De trend is afgelopen week in alle opzichten negatief geworden in de daggrafiek.  Natuurlijk zien we de RSI op 30 staan, laag genoeg voor een bodem, Om van een bodem te kunnen spreken willen we een bewijs zien. En alle indices wereldwijd eindigden afgelopen vrijdag dichtbij het laagste punt van de week, dat betekent dat de kans groot is dat we komende week verder dalen. Een bodemcandle is nu in ieder geval nog nergens te zien.

 

AEX25 Index

 

Onderstaande grafiek kent u wellicht niet. Deze grafiek laat de waarde-ontwikkeling zien van onze VIP-portefeuille sinds de start van deze nieuwe service vorig jaar. We zijn gestart met het storten van € 3.000.-  De grafiek laat niet de trades zien, maar de waarde-ontwikkeling van de portefeuille.  Alle transacties van deze portefeuille worden gecommuniceerd in onze VIP-chat.

 

alexVIP

Als u het interessant vindt om onze gezellige/leerzame chat te volgen, kijk dan op onderstaande link. Hier staat alle info over deze service. U bent welkom!

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Rene vd Vondervoort