Update 21-1: Stimuleringsbeleid ECB faalt

ECB-beleid

Precies een jaar geleden verraste de ECB de financiële markten. Er werd een grootschalig stimuleringsprogramma gestart om de economie in Europa positieve impulsen te geven. De inflatie is structureel te laag en zou door deze maatregelingen aangewakkerd gaan worden naar het gewenste niveau van 2%. Ook zou de euro in waarde dalen wat goed is voor de exportpositie van Europa.

De financiële markten waren inderdaad blij en werden wereldwijd naar grote hoogtes gebracht. Het eerste half jaar na de stimuleringen van Draghi zagen we wereldwijd overal nieuwe all time highs op de beurzen. Bij alle persconferenties van de ECB werd trots gemeld dat de stimuleringen werkten.

Maar het is natuurlijk niet de ECB alleen die stimuleert. Alle grote economieën zijn bezig de geldkraan wagenwijd open te zetten. Stimulering is het nieuwe toverwoord. Gratis geld de wereld in laten stromen. Zo veel mogelijk. Dat zal de problemen oplossen!

Sinds augustus zien we echter dat de markten onrustig zijn. Er zijn bijna dagelijks grote bewegingen. Beleggers weten het niet meer. Klopt het wel allemaal wat de beleidsmakers ons beloven? Werkt het beleid wel? Eind vorig jaar werd door Draghi nog aangegeven dat het beleid wel werkt, maar dat het meer tijd nodig heeft. Er zal eerst een periode van negatieve rente gaan komen.

De stimuleringstermijn werd verlengd tot 2017. En als er dan nog niet voldoende inflatie zou zijn, zou deze termijn verder verlengd kunnen worden. Zo was de lezing. De markten waren negatief verrast. Is dit nou het beleid waar we met zijn allen trots op moeten zijn? Vandaag mag Draghi de markten gaan vertellen dat de ECB op de goede weg is. Hij mag het vertrouwen gaan terugwinnen. Het vertrouwen dat de markten compleet aan het verliezen zijn. Succes vanmiddag super Mario!

 

De financiële markten

2016 is dramatisch gestart op alle beurzen.  De dagtrends van veel indices + goud/zilver kunt u hier volgen https://www.optietrading.com/indices-goud-en-zilver/

Sinds de start van dit jaar zitten de beurzen in een hardnekkig dalend trendkanaal. We zien tussendoor wel dagen van herstel maar het is nooit sterk genoeg om uit dit kanaal te geraken. Bijna dagelijks zien we nieuwe bodems. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems is overal in tact.

AEX

Het jaar is gestart met een GAP down. Dit gap is nooit meer gedicht. Sindsdien zien we verschillende gaten in de grafiek.  Gisteren is opnieuw een gap geplaatst.  Gaps worden meestal gedicht, soms duurt het wat langer.

AEX25 Index

 

 

 

DAX

Bij de dax zien we zelfs 3 nog openstaande gaps. De daling heeft de vorm van een dalende wig. Stijgende wiggen zijn bearish; dalende wiggen uiteindelijk bullish. Of heb ik mijn lijntjes niet goed staan? 😉

DAX30 Perf Index

 

 

Geen wiggen op wallstreet. Gewoon dalende trendkanalen. Hieronder de ontwikkeling van de Amerikaanse futures van dit jaar. De future van de S&p500 en van de nasdaq.

 

 

Mini S&P500 Full0316 Future

 

Mini NASDAQ100 Full0316 Future

 

Vandaag is het dus voor het eerst dit jaar weer de beurt aan Draghi om zijn kunstjes te tonen. Om 13.45 uur is het rentebesluit en om 14.30 uur een toelichting hierop. De hele financiële wereld hangt aan zijn lippen.

 

De futures noteren vanmorgen positief.

Knipsel

 

Wilt u een tijdje samen met ons traden? Voor een paar euro per dag kunt u live meekijken. U bepaalt zelf of u meedoet!

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

Rene vd Vondervoort