Update 23-1: Koopwoede slaat weer toe!

Verkopende partijen hebben afgelopen weken hun slag geslagen op de financiële markten. Het slot van 2015 voor de AEX was 441.85 punten.  Afgelopen woensdag bereikte de AEX het voorlopige dieptepunt van het nieuwe jaar op 392.44 punten.  Dat is een daling van 11% ten opzichte van het slot vorig jaar.

 

Donderdag was het wachten op super Mario. En Mario Draghi wist de markten weer naar zijn hand te zetten door te hinten op nieuwe stimuleringen voor Europa!  Dit was precies wat de markten nodig hadden. Verkopers kozen het hazenpad en kopers konden sindsdien hun slag slaan. De vrijdag erna werd een euforische dag op alle beurzen. De markten rekenden af met de dalende trend die er sinds het begin dit jaar stond en startten een groot koopoffensief.

De hamvraag voor nu is: tot hoe ver kunnen de kopers de markten op laten lopen?

De rebound op de beurzen startte met een stijging van de olieprijs.  Een maandgrafiek van de olieprijs en van SHELL hieronder laat het drama van een dalende olieprijs zien. Voor de consument is het geweldig nieuws. De koopkracht wordt immers groter door dalende prijzen. Voor olieproducten is het omgekeerd. Er wordt nauwelijks nog iets verdiend in de oliesector. Maar donderdag en vrijdag dus een knal omhoog in het aandeel shell en de olieprijs. (+10%)

In de maandgrafiek is de stijging van 10% in 2 dagen nauwelijks waarneembaar.

Mini Crude Oil Full0316 Future

 

Het lange termijnbeeld van SHELL is niet positief geworden. Daarvoor is meer nodig. Boven de 20 euro zou het beeld verbeteren. De grote zwarte lijn is zware weerstand.

ROYAL DUTCH SHELLA

 

 

De financiële markten

 

In de daggrafiek van de AEX heb ik alleen de relevante neklijn laten staan. Vrijdag lukte het de AEX om met een gap te openen en de hele dag steun te houden op deze nekllijn. Het gap werd niet gedicht. Bodemproces dus.

 

Is de kou dan nu uit de lucht? JA en NEE. Ja zolang de AEX boven de neklijn (groene lijn) noteert. Nee omdat de AEX onder alle MA’s noteert. In onderstaande grafiek staan de MA 20,50,100 en 200. De AEX had vrijdag meteen last van de MA20. Deze gaf weerstand.

 

AEX25 Index

 

In onderstaande uurgrafiek zien we het verloop van de AEX van 2016. Allemaal eilandjes die al dan niet gedicht zijn. Stijgende trendkanaaltjes binnen een dalende trend. De rebound van de laatste 2 dagen was wel erg heftig. Van 392 naar 422.  U ziet de RSI meteen overbought staan; op het hoogste punt van dit jaar.

 

AEX25 Index

 

Kunnen we al spreken van een top of topvorming? Ik vermoed dat het daarvoor nog te vroeg is. Als de AEX het stijgend trendkanaal in de uurgrafiek neerwaarts verlaat start een nieuwe dalingsgolf.

 

Onderstaande grafiek laat de waarde-ontwikkeling zien van onze VIP-portefeuille sinds de start van deze nieuwe service vorig jaar. We zijn gestart met € 3.000.-  De grafiek laat niet de trades zien, maar de waarde-ontwikkeling van de portefeuille.  Alle transacties van deze portefeuille worden gecommuniceerd in onze VIP-chat. U bepaalt zelf of u meegaat met de tips die worden gegeven.

 

alexVIP

 

Als u het interessant vindt om onze gezellige/leerzame chat te volgen, kijk dan op onderstaande link. Hier staat alle info over deze service. U bent welkom!

https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Een goede handelsweek!

 

Rene vd Vondervoort