Update 27-1:Yellen verdedigt haar beleid

Rentebeleid

Op 16 december 2015 verhoogde de VS voor het eerst sinds 2006 de rente. De rente stond sinds 2006 op nul procent. Dit is gedaan om de banken te stimuleren geld uit te lenen. Tijdens het rentebesluit van december jl. wees FED-baas Janet Yellen op het aanzienlijk herstel van de Amerikaanse economie en de arbeidsmarkt van de laatste jaren. Langer wachten met een rentestap was onwenselijk want dan zou er oververhitting van de economie kunnen komen, aldus Yellen.

Na dit rentebesluit ging de markt er vanuit dat er in 2016 nog 4 rentestappen zullen volgen.  Inmiddels zijn we ruim een maand verder en gaat de markt niet meer uit van nieuwe renteverhogingen van de FED. Vanavond mag Yellen haar beleid gaan verdedigen. Was het rentebesluit van december wel gewenst? Wat zijn de vervolgplannen? Vanavond om 20.00 uur weten we het.

 

We zien in 2016 tot nu toe weinig beweging in de valuta. De dollar is niet echt sterker geworden sinds het rentebesluit. De renteverhoging was kennelijk al volledig ingecalculeerd door de marken.

USD

 

Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat beleggers wel weer op zoek zijn naar schuldpapier. Langlopende obligaties doen het goed. De rente is verder aan het dalen; koersen van langlopende obligaties stijgen.

 

10Y TNote Full0316 Future

 

De olieprijs laat dagelijks grote bewegingen zien. Afgelopen week zagen we een daling onder de 30$. Inmiddels zien we de olieprijs wel wat oplopen, maar de kou is nog niet uit de lucht.

 

Brent Crude Oil Full0316 Future

 

De Amerikaanse s&p500-future had een relatief zijwaartse decembermaand. Begin januari volgde een duikeling. De laatste dagen zien we een herstel waarbij het dalend trendkanaal is verlaten.

 

Mini S&P500 Full0316 Future

 

De AEX index laat sinds de top van december op 474 een patroon van lagere toppen en lagere bodems zien. Afgelopen dagen is een sterk herstel gaande. De bovenkant van dit trendkanaal is bijna bereikt. Als de AEX het trendkanaal opwaarts kan verlaten, is de huidige correctie even ten einde.

AEX25 Index

 

Het resultatenseizoen is in volle gang. Philips opende gisteren de boeken. Beleggers waren blij verrast. Het aandeel won 6%. Philips was daarmee niet de winnaar van de dag. De veelgeplaagde fondsen Delta lloyd  (+6.5%) en Arcelor Mittal (+7%) deden het nog beter.

Apple kwam gisteren nabeurs met resultaten. Het aandeel is al een tijdje niet meer HOT.  In de nabeurshandel leverde het aandeel 2.57% in.

Knipsel

 

Verwachting vandaag

Beleggers kunnen een afwachtende houding innemen. De dag zal in het teken staan van de FED.

https://www.optietrading.com/agenda/

De futures noteren vanmorgen gemengd

Knipsel

 

 

Wilt u wat meer weten over de diensten van optietrading? Kijk dan op onze homepage  https://www.optietrading.com/

Een fijne handelsdag!

Rene vd Vondervoort