Update 30-1: As January goes, so goes the year

De beursmaand januari zit er weer op.  Het was een volatiele maand.  Angst en hebzucht regeren.  Een oud beurswijsheid is: ”zoals het in januari gaat, zo gaat het de rest van het jaar”.

In deze update bekijken we weer een aantal indices en andere markten die in beweging zijn om zo een inschatting te kunnen maken over het vervolg voor komende weken.

De markten

 

Rentemarkt

Beleggers zoeken houvast. De langlopende Amerikaanse obligaties bezorgen dat. De rente daalt, obligatiekoersen stijgen.  De voorzitter van de FED Janet Yellen meldde dat het afgelopen maand wat minder ging. De markten waren blij verrast want het zal niet zo’n vaart gaan lopen met nieuwe renteverhogingen in de V.S.  Dit is goed nieuws voor langlopende obligaties.

10Y TNote Full0316 Future

 

Maar niet alleen in de VS daalt de rente. Wat te denken van de euro bund future?  De rentes moeten zo laag mogelijk. Hoe negatiever, hoe beter. Het nieuwe beleggen. Negatieve rente. Wen er maar vast aan. Beleggen anno 2016.

 

Euro Bund Full0316 Future

 

De Japanse regering presenteerde afgelopen vrijdag trots nieuwe maatregelingen. Negatieve rente. No bubble. De markten waren blij verrast. Alles door het dak. De maand januari kon hiermee euforisch worden afgesloten.

Grondstoffenmarkt 

We zien de olie enorm in beweging. Met procenten per dag. Sinds de bodem van 21 januari op 28 dollar per vat, is de olieprijs al bijna met 30% gestegen. We zien de laatste tijd een goede correlatie tussen de olieprijs en de beurzen.

Brent Crude Oil Full0416 Future

 

Financiële markten

Sinds december vorig jaar staat er een dalend trendkanaal bij de AEX. Dat dalend kanaal is vrijdag opwaarts verlaten. Het maandslot was bullish. De handelaren gaven een duidelijk signaal af.  Om de maand extra positief af te sluiten, perste de handel er een eindsprint uit. Alleen al in de slotveiling vrijdag kreeg de AEX een extra zetje en werd de AEX 2.2 punten hoger gezet. Het maandslot was hiermee duidelijk boven de 430 punten.

De maand januari is voor de AEX hiermee 10 punten lager geëindigd dan het slot van de aex vorig jaar. (-2.5%)

AEX25 Index

 

De DAX zit net als de AEX in een dalend trendkanaal en is het nieuwe jaar gestart met een GAP-down. De DAX  heeft duidelijk meer moeite dan de AEX om te herstellen van de val van de eerste weken van januari. De DAX noteert met het slot van vrijdag nog bijna 9% onder het slot van vorig jaar. Er is nog geen teken van kracht te bespeuren bij onze oosterburen.

 

DAX30 Perf Index

 

De beurzen op wallstreet eindigden de maand gemiddeld 5-8% lager dan het slot van 2015.  De nasdaq (-8%) doet het wat slechter dan de dow jones en de s&p500 die allebei ruim 5% inleverden in januari.

 

Mini S&P500 Full0316 Future

 

 

Mini NASDAQ100 Full0316 Future

 

Vooruitblik komende week

Het maandslot was op alle beurzen dichtbij of op het hoogste punt van de week. Dat maakt de kans groot dat de stijging nog niet klaar is. Komende week mogen hogere koersen verwacht worden. Wel is het zo dat de RSI overbought-standen begint te vertonen. Dat is ook niet zo vreemd, want de AEX is in een goede week 10% gestegen sinds de bodem van januari. Het slot afgelopen vrijdag was een typisch gevalletje van window dressing. Is de kou uit de lucht? Het antwoord is nee.

Wilt u een tijdje samen met ons traden? We hebben een gezellige en leerzame VIP-chat. Het kost slechts een paar euro per dag. De tarieven vindt u hier: https://www.optietrading.com/abonnementen-optie-traden/abonnement-optietrading-vip-service/

 

Een goede handelsweek!

 

Rene vd Vondervoort