Update 27-2: Hyperventilerende markten

De financiële markten hebben zich de afgelopen weken van hun beste kant laten zien. De beweeglijk blijft echter groot. Dagelijks zien we dat alles met procenten tegelijk op en neer schiet.  Sinds de bodem van 2 weken geleden zijn de meeste indices ruim 10% gestegen.  

Hieronder een marktbeeld

 

Rente

Op het rentefront zien we dat 2016 enorm goed is gestart voor Europese obligatiebeleggers. De 10-jaarsrente daalt. En Mario heeft beloofd dat de rente nog veel verder gaat zakken. Steeds meer landen krijgen te maken met negatieve rente. Als dit doorgaat, zullen langlopende obligatiekoersen blijven stijgen.

 

Euro Bund Full0316 Future

 

In de VS zien we de laatste weken een hapering. De rente daalt niet langer. Van een trenddraai is echter nog geen sprake.

 

10Y TNote Full0616 Future

 

Grondstoffen

De olie is dagelijks enorm in beweging. Sinds de bodem van ruim een maand geleden is de olie ruim 30% gestegen. De markten waren bevreesd dat het toetreden van de IRAN op de oliemarkten voor nieuwe prijsdruk zou gaan zorgen. Deze aanname klopt voorlopig niet.

 

Brent Crude Oil Full0416 Future

 

Valuta

Het opkoopbeleid van Draghi werkt! Of toch niet? Draghi wil de Europese export stimuleren. Daar past een lagere euro bij. Een lagere euro maakt de export immers goedkoper.  Het beleid van de ECB is er dan ook op gericht om de euro verder te laten zakken. Werkt het? Zie de euro-dollar grafiek hieronder. De euro maakte in 2014 een grote duikeling. Maar sinds Draghi is gestart met QE Europa, is er niet zoveel meer gebeurd met de euro-dollar. De euro dollar noteert inmiddels een jaar in een zijwaartse range.

USD

 

Wel zien we dat de BreXit-angst het Britse pond niet ten goede komt. Veel beweging in dit valuta-paar. Met name de laatste 3 maanden heeft het Britse Pond fors ingeleverd ten opzichte van de euro.

 

GBP

 

De indices

Onderstaande tabel laat de performance van de indices in 2016 zien. Sinds het begin van het jaar staan er nog overal minnen. De ene index doet het wat beter dan de andere. De Europese leider (DAX) doet het opvallend slecht.

 

Knipsel

 

De stijging van de AEX vab afgelopen weken is gepaard gegaan met het plaatsen van gaps. Het lijkt meer regel dan uitzondering om gaps open te laten. Het gap van begin dit jaar staat nog open; het gap tussen 392 en 400 staat nog open en afgelopen vrijdag is het gap bij opening ook open gebleven.

 

AEX25 Index

 

De DAX heeft in 2016 meer moeite met stijgen dan de overige beurzen. Het patroon wat er staat is allesbehalve bullish te noemen.   De stijging van afgelopen weken strandt steeds bij de rode pijl.

 

DAX30 Perf Index

 

De s&p 500 heeft bijna de hele daling van januari 2016 teruggedraaid. Voorlopig is er echter weerstand bij de 1965-puntengrens. Het is nog te vroeg om te stellen dat een nieuwe dalingsgolf is gestart. Onder de zwarte lijn worden de verkopers sterker en is het weer oppassen geblazen.

 

Mini S&P500 Full0316 Future

 

De nasdaq100 heeft zware weerstand bij de rode lijn en belangrijke steun bij de groene lijn. De index zit hiermee in een relatief brede range.

Mini NASDAQ100 Full0316 Future

 

Hier ziet u de waarde-ontwikkeling van onze VIP portefeuille sinds de start van de VIP-service vorig jaar.

 

alexVIP

 

Optietrading is volop in beweging!

Veel beleggers willen optietrading graag volgen maar hebben niet de tijd om zelf te handelen. Daar hebben we een goede oplossing voor gevonden.  Er komt er naast de vip-en lightservice een derde nieuwe service bij! Optietrading vermogensbeheer!  Nadere info volgt. Als u zich al heeft opgegeven voor deze service, nemen we komende week contact met u op. Heeft u vragen? Mail gerust!

Rene vd Vondevoort

info@optietrading.com