UPDATE 11-3: HET WANBELEID VAN DE ECB

Gisteren was het weer zover. De ECB was aan zet en moest leveren. Mario Draghi besloot om de Zuid-Europese landen wat meer te helpen dan wat er al gebeurt. Als eerste is de rente teruggezet naar 0%. Banken kunnen vanaf nu volledig gratis lenen bij de ECB. Maar overtollige gelden bij de ECB stallen wordt duurder. Het kostte al 0.3%, dit percentage is nu veranderd in -0.4%. Banken moeten hun gelden gaan uitgeven, in de economie pompen en vooral niet bij de ECB stallen, zo is de boodschap. Tenslotte besloot de ECB om het maandelijkse obligatie opkoopprogramma te verhogen van 60 miljard euro naar 80 miljard euro.

We weten allemaal dat dit beleid van de ECB niet werkt. Er wordt vaak gemeld dat dit een gevaarlijk experiment is. Maar het is niet eens een experiment. We hebben dit namelijk eerder meegemaakt. Met Japan. Japan bewijst al decennia lang dat een rente percentage van 0% er niet voor zorgt dat bedrijven en gezinnen meer geld gaan uitgeven. Het tegenovergestelde gebeurt namelijk.  De ECB meldt keer op keer dat de ingezette weg de goede is. En dat ze vooral doorgaan met dit beleid.

Toen Draghi gisteren de nieuwe stimuleringen presenteerde, gingen de beurzen in eerste instantie door het dak.  Bij het slot van de Europese handel stonden de indices echter op het laagste niveau van de week. En steunniveaus werden aan de onderkant verlaten.

chart

AEX

AEX25-Index1

DAX

DAX30-Perf-Index

Draghi wil een lagere euro. Hij was nog niet klaar met zijn persconferentie of de euro begon te stijgen.

Knipsel

Vanmorgen zijn de futures alweer omhoog gevlogen. Een fors hogere start voor de Europese beurzen mag verwacht worden.

Knipsel1

Gisterenmiddag zijn de steunlijnen dus neerwaarts doorbroken. Er wordt vandaag een poging gedaan om dit teniet te doen. Weekslot is bepalend voor verdere conclusies.

Tot zo op de chat en anders: een fijne dag!
https://optietrading1.hipchat.com/chat

Rene vd Vondervoort

info@optietrading.com