Update 16-4: de lagere toppencyclus

De kredietcrisis ligt inmiddels ver achter ons. Nadat de bodem in maart 2009 bereikt was,  zijn de beurzen op wallstreet aan een extreem lange up-cyclus bezig.  Aan het trendkanaal van de weekgrafiek zien we dat de trend sindsdien altijd stijgend is gebleven.

Sinds een jaar zien we echter een interessante situatie: We zien geen hogere toppen meer, wel lagere bodems.

 

We zitten in de langste aaneengesloten up-cyclus ooit. Hieronder de weekgrafiek van de s&p500. Sinds de top van 2015 is de vaart eruit. De lange trend is up, dat moge duidelijk zijn. Wel zien we dat het niet meer lukt om hogere toppen te plaatsen. De bewegingen zijn fel, beide kanten op. Vermoeidheid.

S&P500 Index

De weekgrafiek van de nasdaq laat iets interessants zien. Een zeldzaam diamantpatroon (omkeerpatroon)  in wording. Het patroon is nog niet klaar. De trend is in de weekgrafiek in alle opzichten omhoog, maar als er nu een lagere top wordt gevormd, wordt het een diamantje.

NASDAQ100 Index

De AEX heeft een aantal sterke weken gehad sinds de bodem van februari 2016. is in de weekgrafiek aanbeland bij de MA50. Potentiële weerstand.  Ook zien we sinds oktober 2015 en  een death cross staan. (neerwaartse kruising MA 20 en 50). Het is 4 jaar geleden dat we dergelijke crossing zagen. We zijn sinds de top van 2015 lagere toppen en lagere bodems.

AEX25 Index

 

De daggrafieken vertellen allemaal hetzelfde. De bodem is ruim 2 maanden geleden bereikt en sindsdien zijn er stijgende wiggen gevormd. Een stijgende wig is uiteindelijk bearish, maar pas als de onderkant van de wig verlaten is. Dat blijkt nog niet het geval te zijn. Het patroon is nog niet afgerond. Het leek al een paar keer dat de wiggen wel afgerond waren, maar er komt telkens nog een nieuwe leg bovenop. Inmiddels is de s&p500 nog maar een paar procent verwijderd van een all time high. Die ATH ligt op 2132 punten en is het doel van de bulls.

S&P500 Index

 

De nasdaq heeft het moeilijk om in de wig te blijven. Zware weerstand is bereikt. Het lijkt erop dat deze index in de laatste fase van de stijging zit.

 

NASDAQ100 Index

In de daggrafiek van de aex zien we dat de eerstvolgende fibo-steun ruimte bieden tot 460 punten. Of het zover zal komen is afhankelijk van de overige beurzen. De aex volgt nederig.

 

AEX25 Index

 

De korte trend van de aex laat zien dat er vorige week een gap is geslagen. Dit gap is met gemak open gebleven. De laatste dagen van vorige week was rustig uitzitten. De bewegingen zijn steeds kleiner geworden. De markt wacht op nieuwe impulsen.

AEX25 Index

 

Knipsel

 

Nieuwe impulsen kunnen er deze week wel komen. Er is geen overeenstemming bereikt tussen de oliestaten om de olieproductie te beperken. Dit kan een negatieve uitwerking gaan hebben op de olieprijs en daarmee op het sentiment op de financiële markten.  Brent Crude olie opent vanmorgen fors lager.

 

Brent Crude Oil Full0616 Future

 

Koersdoelen, trades en tips bespreken we in onze VIP-room.

Wilt u het nieuwe optietrading leren kennen? We hebben een kennismakingsaanbieding  klaar liggen. Het verplicht u tot niets!     https://optietrading.com/2016/04/07/nieuwe-aanbieding-voor-u/

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort