Update 24-4: follow the leader!

De Amerikaanse en Europese beurzen wisten ook afgelopen week de jaartoppen aan te scherpen. Er werden nieuwe highs geplaatst. De dow jones en s&p500 zijn net onder de hoogste koersen ooit gebleven. We bespreken op de chat vaak toppatronen en bodempatronen. Daar willen we immers graag op inspelen. De leader nasdaq laat momenteel iets zien waar we wel wat mee kunnen!

 

Over de beurzen hieronder veel meer. Eerst even iets over de olieprijs. En met name over de correlatie tussen de beurzen en de olieprijs. Want er is op zich iets vreemds gaande. Toen de olieprijs in het jaar 2014 daalde van 130 dollar per vat naar 60 dollar per vat, deed dit  helemaal niks met de beurzen. Er was nauwelijks onderling verband te zien. Maar nu de olieprijs dit jaar stijgt van 30 dollar naar 45 dollar, wordt dit door deze en genen aangegrepen om vooral de stijging van de beurzen hiermee te verklaren.

Een stijgende wig is uiteindelijk bearish. Dat meld ik wel vaker op deze site.  Het verloop van de olieprijs sinds de bodem van het jaar 2009 had zich ontwikkeld tot een grote stijgende wig. Wat er gebeurde toen de wig neerwaarts verlaten werd, zien we hieronder.

Brent Crude Oil Full0616 Future

Het koersdoel van de wig is  ruim bereikt; de olieprijs had begin dit jaar een lagere bodem dan de bodem van het jaar 2009. De stijgende wig heeft haar werk gedaan.

De financiële markten

In veel vorige updates hebben we gezien dat de lange-termijntrend van de beurzen  (week-en maandgrafieken) overal stijgend is. We zitten in de langste up-cyclus ooit. Ruim 7 jaar inmiddels. Er is nogal wat daling nodig om deze langere-termijngrafieken echt te doen draaien. Lange termijnbeleggers houden hun stukken stevig vast. TINA.

De kortere trends van de indices beginnen wel wat te haperen. Hieronder ziet u het verloop van de trends van 2016 van indices die we volgen (en traden).

AEX

Felle bewegingen in 2016 voor de AEX. Beide kanten op. Sinds de bodem van begin februari zijn de kopers aan zet. Regelmatig wordt een koersgebied overgeslagen (gap). Kopers hebben haast. Het laatste gap wat er bovenin stond is eind vorige week gesloten. Bij de aex zien we geen draaimoment. Geen topvorming. De AEX is volgbeurs en wacht tot wat er komen gaat. De stijgende wig is in tact.

AEX25 Index

De DAX heeft ook te maken met overgeslagen koersgebieden (gaps) op de weg naar boven. Afgelopen 2 weken is een relatief felle stijging gaande. (De olieprijs is immers aan het oplopen -:)  We zien de dax bovenin de trend hangen. Weerstand. De index noteert wel nog 20% onder het all time high van vorig jaar.

DAX30 Perf Index

Hieronder zien we de trendontwikkeling van de s&p500 van 2016. De eerste 5 weken van het jaar was er een grote dalingsgolf; de periode daarna werd de hele daling teruggedraaid en is er een felle stijgingsgolf waarbij deze index bijna de all time high bereikt heeft. Deze golf heeft zich ontwikkeld tot (eveneens) een grote stijgende wig. Vrijdag werd de onderkant bereikt. Het heeft er alle schijn van dat we bezig zijn met de laatste fase van de stijging.

S&P500 Index

Follow the leader ! De nasdaq wordt net als de transportindex gezien als de Amerikaanse leaders. En hier is in tegenstelling tot bovenstaande indices wel een afgerond toppatroon zichtbaar.

Sinds vrijdag zijn er verkoopsignalen gekomen. De index is met een gap down uit de wig gevallen. Doordat we bovenin de trend sinds afgelopen vrijdag 2 gaps zien, mogen we de stijging van de laatste week zien als eindfase van de uptrend. Er staat namelijk een zeldzaam toppatroon. Een island reversal. De koersen van afgelopen dagen worden omringd door gaps. De koersen erboven liggen er als een eilandje bij. Vandaar de term ísland reversal. Dit maakt de kans groot dat the leader een draai heeft gemaakt. De koersontwikkeling van komende week zal uitwijzen of dit patroon klopt, of dat er nog een nieuwe leg-up bij komt.

 

NASDAQ100 Index

Verwachting komende week:

We zien de laatste week dat de bedrijfsresultaten niet altijd even goed worden ontvangen. De verwachtingen waren al niet hoog gespannen, maar die lage verwachtingen blijken vaak nog te hoog. Het sentiment wordt er niet beter op. De nasdaq reageert fel op een paar zwaargewichten binnen die index. Beursbreed wordt dit nog niet overgenomen door bijvoorbeeld de dow jones of de s&p500. Het overall-sentiment is wat dat betreft nog uitstekend. Komende week zal de focus liggen op de nasdaq waarbij het interessant is of het toppatroon verder bevestigd zal worden.

Op de VIP-chat traden we niet alleen de AEX, maar inmiddels ook de FANG-aandelen.

Wilt u optietrading leren kennen? We hebben een kennismakingsaanbieding. Het verplicht u verder tot niets! Kijk hier voor alle info!

Knipsel

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort

info@optietrading.com