Update 10-5: Slechte dag voor grondstoffen

Bij gebrek aan ander richtinggevend nieuws keken beleggers de hele dag naar de prijsontwikkelingen van olie en grondstoffen als  ijzererts.   Prijzen kelderden gedurende de dag waardoor het sentiment op de financiële markten verslechterde. De AEX kon nipt in de plus eindigen met een slotstand van 431.58 punten. 

Saoedi-Arabië ontsloeg dit weekend zijn minister van olie. De hoop op op bevriezing van olieproductie door OPEC verdween hiermee.  De olieprijs kelderde. Maar niet alleen de olieprijs. De Chinese ijzererts-voorraden zijn tot het hoogste niveau in meer dan een jaar gestegen. Beleggers in staalfonds arcelor Mittal schrokken hiervan. Het aandeel was veruit de grootste daler binnen de AEX-index met een verlies van 12%. Shell en SBM-offshore leverden ook procenten in.

 

Knipsel

 

De AEX lijkt bezig met het afronden van een groot kopschouderpatroon. De neklijn ligt rond 427 punten. Dit niveau werd afgelopen vrijdag met positief resultaat getest en dient dus als belangrijke steun. De komende dagen zal blijken of deze steun haar houdbaarheidsdatum aan het verliezen is.

 

AEX25 Index

 

Bij de S&p500 zien we een soortgelijk patroon. De uptrend heeft het begeven en ook deze index is bezig met de rechterschouder. De neklijn heeft het ook hier nog niet begeven en zolang dat het geval is, is het sweet dreams voor de bulls.

 

S&P500 Index

Verwachting vandaag

Vanmorgen is het de beurt aan AEX-zwaargewicht ING om de boeken te openen.  Er wordt een 29% lagere nettowinst  dan een jaar geleden gerapporteerd. Morgen volgt ABN-AMRO.

De futures noteren vanmorgen hoger. De indices kunnen hoger van start.Steunen/weerstanden; tips en koersdoelen is ledeninfo. Wilt een een paar weken met ons meelezen/chatten? Bekijk  hier  ons kennismakingsabonnement!

tot zo op de chat  en anders: een fijne dag!

Rene vd Vondervoort