Update 22-5: Toppatronen nog niet afgerond

Er ligt een zijwaartse handelsweek achter ons. De beurzen jojo’en maar het lukt niet om richting te kiezen. In aanloop naar Brexit van 23 juni a.s. blijven de beurzen er dapper bij liggen. Het weekslot van de AEX lag nagenoeg gelijk dan het slot een week eerder. Het toppatroon is nog niet afgerond. In deze update een marktbeeld van de AEX-index en van de maatgevende s&p500. 

AEX

In de daggrafiek van de aex zien we de golven van afgelopen jaar. Felle rally’s en venijnige dalingen wisselen elkaar af. Na de top op 510 punten en de lagere top op 475 punten vorig jaar, volgde een grote dalingsgolf nadat het trendlijntje was gebroken.

De daling eindigde in februari dit jaar op 378 punten. De stijging die daarop volgde strandde op 458 punten. Het trendlijntje is opnieuw neerwaarts doorbroken.

Ook zien we dat de MA 20 en 50 elkaar weer kruisen. (Death cross DC).  Bovendien lijkt er een kopschouder toppatroon in de maak met een neklijn op 426 punten. Deze neklijn wordt afgelopen weken steeds getest. Niet doorbroken. Het toppatroon is hiermee dus nog niet afgerond. Onder de neklijn mag een (veel) verdere daling verwacht worden.

AEX25 Index

 

S&P500

Onderstaande grafiek zien we het patroon van afgelopen maanden van de s&p500. Na de grote stijging lijkt ook hier een kopschouder toppatroon te ontstaan. Iedereen keek naar de 2040 zone als neklijn. Dit punt werd afgelopen donderdag neerwaarts doorbroken. Maar de dag erna kwam de index er meteen weer boven. Iedereen gefopt dus! Is het patroon dan nu ongeldig? Welnee, het lijntje stond alleen verkeerd ;-).

Het patroon blijft gewoon intact. Of dit voorkeurspatroon ook daadwerkelijk tot een grotere daling gaat leiden weten we nog niet. Geen zekerheden. Het kopschouderpatroon blijft mn voorkeurspatroon. Als komende week geen nieuwe test of doorbraak van de neklijn volgt, wordt dit patroon minder waarschijnlijk. Vooralsnog alive & kicking!

S&P500 Index

 

Verwachting komende week

De maand-expiratie van de mei-opties was afgelopen week. Het is dus gelukt om de indices boven de neklijnen te houden. De expiratiebelangen leken de hele week rond de 430 te hangen. Dat niveau wordt al weken opgezocht. Vaak zien we de week na maandoptie expiratie wat meer koersdruk. Het kan ook de aanstaande week een gevecht om de neklijn worden.

We traden live 2 portefeuilles op onze drukbezochte chat  , doe je een tijdje mee?

Abonnementen

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort