Update 5-6: Tegenvallers laten wallstreet koud

Vol spanning wacht de gehele financiële wereld altijd op 14.30 uur de 1e vrijdag van de maand.  Op dat tijdstip worden namelijk de nieuwste banencijfers van de V.S. gepresenteerd.  De cijfers  van afgelopen vrijdag vielen zwaar tegen. Op de valutamarkt werd het meteen onrustig. Deze tegenvaller maakt het voor de FED weer eenvoudiger om gevreesde renteverhogingen uit te stellen. 

Het banenrapport liet zien dat er in de V.S. in mei slechts 38.000 nieuwe banen bij kwamen waar gerekend werd op een toename van 160.000 banen. Ook de cijfers van de maanden april en maart werden neerwaarts bijgesteld. Yellen meldde al meerdere malen dat een renteverhoging wel komt, maar ook zal afhangen van de ontwikkeling op de arbeidsmarkt in de V.S. Deze nieuwste cijfers zijn een goed excuus om een renteverhoging uit te stellen.

 

Hieronder bespreken we de verschillende markten.

Valuta

Meteen na dit nieuws werd het onrustig op de markten.  De dollar moest het ontgelden.

Knipsel

 

Hieronder de daggrafiek van de dollar-yen.

JPY

 

Grondstoffen

 

Goud en zilver schoten omhoog.

Knipsel

De dagtrends van deze edelmetalen:

Ounce Gold USD

 

Ounce Silver USD

De olie beleefde een relatief rustige dag. Het stijgend trendkanaaltje dat begin dit jaar is gestart, is nog altijd in tact.
Brent Crude Oil Full0816 Future

Rentemarkt

Obligatiekoersen schoten omhoog; de lange rente daalde fors.. Obligatiebeleggers hadden een snelle renteverhoging ingecalculeerd. Dat moest vlug teruggedraaid worden. Na het banenrapport wordt niet eerder dan december dit jaar een volgende renteverhoging van de FED verwacht.

10Y TNote Full0916 Future

De beurzen

Sinds de top op 510 vorig jaar zien we dat de AEX telkens opnieuw lagere toppen neerzet. Dit patroon is sindsdien niet meer veranderd. De laatste top van afgelopen week was op 454 punten. Sinds die top is de AEX 10 punten gedaald. Onder de steunlijn hieronder kunnen we met meer zekerheid stellen dat een nieuwe dalingsgolf is gestart.

 

AEX25 Index

De DAX staat bijna 25% onder het all time high van vorig jaar. In tegenstelling tot de s&P500 (zie hieronder) lukt het de dax niet om er een positief patroon van te maken.

DAX30 Perf Index

 

De nasdaq heeft sinds vorig jaar te maken met het patroon van lagere toppen.

NASDAQ100 Index

De s&p500 is weer bijna aanbeland bij de hoogste koers ooit. De bewegingen zijn sinds vorig jaar augustus fel. Felle dalingen en ook snelle stijgingen. En per saldo gebeurt er weinig. De s&p wil na iedere dalingsgolf weer terug richting all time high. Ook het banenrapport van afgelopen vrijdag deed nauwelijks iets met de indices op wallstreet. Wel is de S&p500 aanbeland bij een belangrijke weerstandszone. Een nieuwe dalingsgolf lijkt waarschijnlijk.

 

S&P500 Index

Verwachting komende week

Vrijdagmiddag was een stevige beweging naar beneden op de AEX. De beweging was groot genoeg om het GAP van de week ervoor te dichten. De beweging was niet groot genoeg om met zekerheid te kunnen stellen dat we definitief een nieuwe dalingsgolf gaan starten. Er is weinig voor nodig om die duidelijkheid wel te krijgen.

Op onze drukbezochte chat bespreken we de hele dag de markten. Wilt u een tijdje vrijblijvend meekijken?

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort