Update 27-6: Where is Boris now?

Afgelopen vrijdag schrokken beleggers zich een hoedje.  Het Britse Pond schoot omlaag naar koersen die 25 jaar niet gezien waren. Beurzen kelderden. Paniek in tha house! Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om de Europese samenwerking vaarwel te zeggen.   BreXit is een feit! Cameron pakt zijn biezen. Een vechtscheiding lijkt aanstaande. Oei, en nu? 

Boris Johnson is de winnaar van het referendum. Hij is na de overwinning nergens meer te bekennen. Where is Boris?

De Europese Unie zal verder moeten zonder het Verenigd Koninkrijk.  Het is een kwestie van tijd voordat landen als Zweden, Denemarken en Finland dezelfde stap willen zetten. Meteen na de uitslag meldden Eurosceptische partijen zich dat ze ook een referendum willen. Er komt een vervelende periode aan voor de Eurofielen.

Het project ”euro” dreigt te mislukken en gaat een nieuwe fase in. De pappen-en-nathoudstrategie door de Europese beleidsmakers krijgt steeds meer tegenstanders. De beleidsmakers blijven echter keer op keer melden dat hun beleid werkt. Dat zullen we nog wel eens zien!

De financiële markten waren vrijdag niet blij. Een grote verkoopgolf overspoelde de markten. Beleggers vluchten in zilver, goud en in veilige obligaties.

Hieronder een paar grafieken van beurzen die we nauwlettend volgen.

AEX

De weekgrafiek van de aex laat zien dat het in 2016 niet meer is als de jaren ervoor. Er kan geen nieuwe top meer worden geplaatst. Er staat een groot kopschouderpatroon waarbij de 390-zone als neklijn kan worden gezien. De aex is niet leidend, dus het is niet zo belangrijk welk lijntje precies het belangrijkst is. (Details  hier

AEX25 Index

DAX

Bij de dax hebben de kritieke levels het ook nog gehouden. De DAX noteert inmiddels 25% onder het all time high van vorig jaar.

DAX30 Perf Index

Opvallend is dat de Europese beurzen inmiddels relatief ver onder hun hoogste koersen ooit staan. Op wallstreet is dit niet het geval. We zien wat weerstand liggen, maar in dit stadium is de daling van afgelopen vrijdag een kleine rimpel Niks aan het handje.

 

DOW JONES

DJ30 Industrial Avg Index

S&P500

S&P500 Index

 

NASDAQ100

NASDAQ100 Index

 

De hamvraag is natuurlijk: hoe nu verder?

Duidelijk is dat er op politiek gebied een onzekere periode gaat komen. Het is nog niet eerder voorgevallen dat er een land uit stapt. We hebben geen referentiekader. Onvrede zorgt voor onrust. En onvrede kan uiteindelijk steeds pijnlijker worden. Partijen zijn tot het bot verdeeld.  Van ”alle macht moet naar Brussel” tot ”we want our country back”.  Wordt vervolgd.

Voor de beurzen is het even gedaan met stijgen. Kritieke niveau’s hebben het nog niet begeven dus verregaande conclusies voor de korte termijn kunnen er niet worden getrokken. Voor de wat langere termijn wel. We bespreken alle relevante zaken de gehele dag in de VIP chat van optietrading. Onze portefeuilles worden besproken en tips worden gegeven. Voor elk wat wils. Wil je eens een tijdje meekijken ? We hebben een leuk kennismakingsabonnement. Het is geheel vrijblijvend.

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort