Update 3-7: Business as usual

De Brexit-angst was van korte duur. De vrijdag en maandag na het UK-referendum waren zwak met dalingen van 7-8% op veel indices. Na 2 dagen kwam de koopwoede van beleidsmakers beleggers weer terug. De markten zijn tot rust gekomen zoals het hoort. Opvallend is dat niet alleen de aandelen stijgen, maar ook goud/zilver en olie. Alles wordt weer massaal gekocht. Aanleiding is 

het opnieuw hinten van de centrale banken dat de volgende  ronde van verruimingsmaatregelingen er weer aan komen indien nodig. Op eigen kracht lukt het de markten niet om blijvend te stijgen. Met behulp van de beleidsmakers lukt het des te beter. Geen zorgen, als het verkeerd dreigt te gaan staan Draghi met zijn vrienden klaar met nieuw gratis geld voor de banken. Zo veel als nodig. En meer. . Maand in , maand uit, jaar in , jaar uit. Het nieuwe beleggen.

Na de schrikreactie van beleggers van een week geleden is iedereen inmiddels weer bullish op de markten. De stijging van afgelopen week ging hard en met hoge volumes. Met gaten in de grafieken (gaps). Business as usual. Je zou bijna gaan denken dat het weer goed gaat met de economie in Europa.

Grondstoffen

Goud en zilver hebben sinds begin 2016 de weg naar boven gevonden na 5 jaar van daling.  Met name zilver gaat erg hard afgelopen week.

Ounce Gold USD

 

Ounce Silver USD

Een gezond wantrouwen is momenteel op zijn plaats bij goud en zilver. Hieronder ziet u waarom

Knipsel

Valuta

Het Britse pond moet het sinds een week ontgelden. Onderstaande grafiek laat de stijging van de euro ten opzichte van het Britse pond zien.  EUR/GBP.

GBP

De Yen blijft in waarde stijgen ten opzichte van de US $ . Dit jaar al 25%

JPY

Indices

Een stijgende YEN is slecht voor Japan als exportland. De nikkei index wordt dit jaar hard getroffen en ligt er zwak bij.

NIKKEI225 Index

Wat het pond moet inleveren, wint de beurs van London. De FTSE100 index kreeg vleugels en is sinds de bodem van een week geleden ruim 13% gestegen naar het hoogste niveau van 2016.

FTSE100 Index

AEX

De laatste candles in deze daggrafiek laten de veerkracht van de AEX zien. De AEX kon weer boven de MA 20 en 50 klauteren.  De weg naar de dikke rode lijn ligt weer open.

 

AEX25 Index

De AEX lijkt hiermee bullisher dan de overige Europese beurzen. (op London na natuurlijk door de daling van het pond.)

Andere beurzen liggen er minder bullish bij. Sterker nog: de overige maatgevende Europese beurzen zijn ondanks de stijging van afgelopen week allemaal ONDER de MA 20 en 50 gebleven.

DAX

DAX30 Perf Index

CAC40

CAC40 Index

 

En ook de Eurostoxx50 herstelde afgelopen week niet voldoende om een positief beeld te laten zien. Het herstel was sterk, maar niet voldoende om het plaatje positief te maken.

 

ESTOXX50 Price Eur Index

 

De Brexit-daling is in de VS teruggedraaid. Never happened.  Hieronder het koersverloop van de S&p500 van afgelopen 7 handelsdagen. Terug bij de top.

 

S&P500 Index

Als we de S&p500 op een iets langer timeframe bekijken, dan wordt er toch iets interessants zichtbaar. Hieronder 2 grafieken die beide iets anders laten zien maar beide wel een grote dalingsgolf voorspellen.

Als eerste een afgerond wigpatroon (met nu een terugtest van de wig) en de grafiek eronder is een megafoonpatroon. Beide vertellen dat we op korte termijn gaan duikelen. Maar ja, dat gelooft niemand. Snel doorscrollen dan maar.

 

S&P500 Index

 

 

S&P500 Index

Verwachting komende week

4 juli is Onafhankelijkheidsdag in de VS. De beurzen zijn dan gesloten. De overige beurzen zijn wel open op maandag. De stijging van afgelopen week is nog niet afgerond. De 2 grafieken hierboven laten zien dat er nog ruimte is voor verdere stijging. De stijgende wig is wel afgerond. De terugtest nog niet. Eerst een nieuwe top nog voor de s&p500 richting de 2125 om het megafoonpatroon AF te maken lijkt logisch. Later kan dan de grotere golf down starten.

We zitten neutraal in de markt en nemen op korte termijn nieuwe posities in. Wilt u een tijdje samen traden met ons? Bekijk eerst onze behaalde rendementen   sinds de start van de nieuwe services!

Een goede handelsweek!

 

Rene vd Vondervoort