Update 9-7: Centrale banken vergissen zich

De Centrale Banken blijven volhouden dat hun beleid van geld pompen werkt. Er is te weinig inflatie wereldwijd dus moet er geld gecreëerd worden. Dit nieuwe geld wordt dan de economie ingeblazen zodat de gewenste inflatie van 2% wordt behaald. De praktijk laat al jaren zien dat dit aantoonbaar onjuist is. Op de site zerohedge vond ik 2 grafieken die duidelijk aantonen dat beleidsmakers ons voor de gek houden. 

De balansen van de centrale banken worden helemaal opgeblazen. Al jaren worden er door deze banken obligaties van overheden maar inmiddels ook van bedrijven opgekocht. Dit zou de economie een boost moeten geven en de inflatie wereldwijd moeten aanwakkeren.

De plank wordt hiermee misgeslagen. Het tegenovergestelde gebeurt namelijk. De inflatieverwachtingen dalen juist. De pensioenfondsen en de banken/verzekeraars zijn de grote verliezers van het eindspel wat gespeeld wordt. Steeds meer rentes worden negatief. De centrale banken willen blijkbaar een ander stelsel, want het huidige kapitalistisch systeem wordt compleet om zeep geholpen. De waarde van geld verdwijnt steeds duidelijker. Geld lenen loont. Hoe meer hoe beter. De rente is immers negatief!  Er is inmiddels ruim 12 biljoen euro aan leningen die een negatieve rente hebben. Dit kan nooit de bedoeling zijn. De omgekeerde wereld. Eng.

 

Balansen van Centrale Banken worden opgeblazen. De inflatieverwachtingen dalen steeds verder. Het beleid van de centrale banken faalt. (Bron: zerohedge)

Qe

 

 

qe1

 

De Japanse YEN wint steeds meer aan kracht. Dit is opmerkelijk want Japan is het land wat het meest stimuleert. De kracht van een monetair soeverein land zullen we maar zeggen.

De USD tegenover de YEN

 

JPY

 

De EURO tegenover de YEN 

 

JPY

 

De Amerikaanse beurzen varen er wel bij. Gisteren eindigde de s&p500 op het hoogste niveau van dit jaar. Net geen all time high.

Er staat een stijgende wig, die is neerwaarts doorbroken en wordt teruggetest. Ook zien we de laatste maanden een zgn megafoonpatroon. Lagere bodems en hogere toppen. Dit patroon lijkt nu (zo goed als) klaar. Een megafoonpatroon is een eindpatroon.  Als dit patroon klopt, mogen we een grote dalingsgolf verwachten komende maand.

S&P500 Index

De Europese beurzen doen niet mee met de gekte op wallstreet en blijven wat op en neer stuiteren. Sinds de top van vorig jaar heeft de AEX te maken met lagere toppen. En afgelopen weken lijkt er een hogere bodem te ontstaan.  Wachtend op vervolgrichting van ”the leaders”.

AEX25 Index

Terwijl de s&p500 bijna op een all time high staat, is de leider van de eurozone (dax) daar ver van verwijderd. De DAX noteert 30% onder de hoogste koers ooit.

DAX30 Perf Index

Als laatste in deze update de grafiek van olie. In 2016 had de koersontwikkeling op wallstreet een grote gelijkenis met de stijging van de olieprijs. De olieprijs is afgelopen dagen uit het stijgend trendkanaal gevallen. Dit is een opvallend verschil met de koersontwikkeling die we de laatste week op wallstreet zien. Daar wel hogere toppen. Wie heeft gelijk? De olieprijs of wallstreet?

Brent Crude Oil Full0916 Future

 

Dat het kapitalistisch systeem verkeerd gaat aflopen lijkt onvermijdelijk. Karl Marx wist dat 100 jaar geleden al.  De beleidsmakers zijn echter een meester in het zo lang mogelijk vasthouden van hun pappen en nathoudstrategie. Zolang Jan met de pet dit allemaal pikt, blijft het doormodderen.

Trendmatig lijkt er op wallstreet geen vuiltje aan de lucht met nieuwe hoogste koersen voor dit jaar. De patronen die er staan geven toch aan dat het oppassen geblazen is. Er is nog geen duidelijkheid of DE top er staat. Die duidelijkheid kan er snel komen.

De juli expiratie is aanstaande. Komende vrijdag is het alweer de 3e vrijdag van de maand en dan expireren de maandopties.  Wilt u een tijdje in de keuken van optietrading kijken? Zie https://optietrading.com/abonnementen/ of bekijk onze resultatenpagina.

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort