Update 8-9: ready for take-off?

 

Het is afgelopen zomermaanden rustig gebleven op de financiële markten. Te rustig.  De paniekgraadmeter VIX geeft extreme stilte aan. Ook de ”fear & greed index” staat al maanden op (extreme) greed. Beleggers zijn er gerust op. Als de nood aan de man komt, is daar de nodige hulp van de beleidsmakers.  Na 7.5 jaar stijging van de Amerikaanse indices zien we nog nergens een draai. Hoe lang blijft dit nog goed gaan? Lees hieronder verder.

VIX

Bewegingen op de beurzen blijven uit. De s&p500 noteert al maanden binnen een nauwe bandbreedte. De paniekbarometer vix is afgeleid van de bewegingen op de s&p500. De vix geeft extreme rust aan.

vix

Fear & Greed index

Angst en hebzucht kunnen gemeten worden. Al een tijdje overheerst de hebzucht. Precies een jaar geleden overheerste de angst. Dat was de bodem van de beurzen. Nu zien we het tegenovergestelde.

Deze index telt 7 componenten. Om er een paar te noemen: De put call ratio, de vraag naar junk bonds en het verschil in performance tussen aandelen en veilige obligaties. Zie ook: http://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

fear

De trends van de indices die we volgen

AEX

Na de duikeling begin dit jaar is de rust wedergekeerd. De AEX zette afgelopen week een nieuwe hoogste punt van het jaar neer. Er staat een grote stijgende wig. Vandaag werd de onderkant van deze wig aangetikt. De wig leeft dus nog.

 

aex25-index

 

DAX

Het patroon van de DAX is nagenoeg hetzelfde. De slechte start van het jaar is afgelopen maanden rechtgetrokken. De index noteert net als de aex bij het hoogste punt van het jaar.

dax30-perf-index

 

 

S&P500

Al bijna 2 maanden blijft deze index aan de bovenkant van een groot toppatroon hangen. Kopers en verkopers zijn in evenwicht. Een megafoon (hogere toppen, lagere bodems) is een eindpatroon, maar de bulls geven zich nog niet gewonnen.

 

sp500-index

 

 

NASDAQ100

Nieuwe hoogtepunten zien we. Nog geen vuiltje aan de lucht. Een stijgende wig maant toch tot voorzichtigheid.  Een grote beweging de andere kant op lijkt aanstaande.

 

nasdaq100-index

 

 

We verwachten op korte termijn vuurwerk op de beurzen. Heb je zin om een tijdje met ons samen te traden? Kijk dan hieronder

Abonnementen