Update 17-9: Apple houdt de nasdaq overeind

Het sentiment op de financiële markten is duidelijk aan het verslechteren.  Sinds Draghi ruim een week geleden geen nieuwe doping leverde aan de markten, wordt de verkoopknop massaal gevonden. Alle beurzen leveren fors in. Er is slechts 1 uitzondering: De nasdaq blijft goed presteren. Het aandeel apple is daarvoor verantwoordelijk. Het grootste bedrijf ter wereld pluste deze handelsweek ruim 13% en houdt hiermee de nasdaq overeind. 

 

Het was duidelijk de week van apple.  Problemen bij concurrent samsung en hoge verwachtingen voor de I-phone7 geeft apple vleugels. Een loodrechte stijging.

apple-inc

De trends op de beurzen

AEX

Sinds de top van 2 weken geleden is de aex 5% gecorrigeerd. De stijgende wig is neerwaarts verlaten en verkopers kregen haast. Tijdens de daling is er een gap opengebleven. Er werd vrijdag op een belangrijk punt steun gevonden. Deze fibo-bodem is relevant voor het vervolg. Trendmatig ligt de weg naar beneden open. Even steunen op de huidige fibo is wel de verwachting.

aex25-index

 

DAX

Ook de dax heeft het gap opengelaten. Met een slot op het laagste punt van de week lijkt een verdere daling waarschijnlijk. de verkopers worden sterker sinds de stijgende steunlijn het ook hier heeft begeven.

 

dax30-perf-index

Op wallstreet zien we een gemengd beeld. De dow en de s&p500 vertonen veel negatieve signalen; Het aandeel apple echter blijft ervoor zorgen dat de nasdaq nog helemaal bovenin de trend blijft hangen.

Dow jones

Bij de dow jones zien we een grote stijgende wig. Een stijgende wig is uiteindelijk bearish. Maar dit is pas het geval als de wig neerwaarts is doorbroken. Afgelopen week werd steeds de onderkant ervan getest. De bulls hebben de strohalm met zn allen stevig vast. De vraag is niet OF maar WANNEER….

 

dj30-industrial-avg-index

S&P500

Deze index heeft hetzelfde patroon als de dow jones.  Ook hier zagen we afgelopen week telkens de cliffhanger precies op de steunlijn.

sp500-index

 

Nasdaq100

Apple geeft de nasdaq opnieuw een boost. De top is nog net niet overschreden.

nasdaq100-index

 

Wat is er verder opgevallen deze week?

De rentes in verschillende landen zijn aan het oplopen. Maar in andere landen daalt het verder. Divergentie alom.

knipsel

Lenen tegen negatieve rentes. Heel normaal in 2016!

knipsel

 

Hoe goed gaat het werkelijk in de VS?

Zitten we te wachten op een renteverhoging van de FED?

knipsel

We herinneren ons wellicht nog wel dat de effectenbeurzen een afspiegeling was van de werkelijke economie. De laatste jaren worden de markten echter steeds meer gestuurd door de centrale banken wereldwijd. De centrale banken maken er dan ook geen geheim van dat ze grote kopers zijn op de beurzen. Stimuleringen zijn al jaren aan de orde van de dag. Met miljarden per maand. Van echte marktwerking is dan ook al lange tijd geen sprake meer. De balansen van de centrale banken worden compleet opgeblazen. Met geld van ons allemaal. Als we gaan, dan gaan we met z’n allen. Maar: wees gerust, de stimuleringen gaan nog wel even zo door. It aint over till it’s over.

De verwachtingen voor komende week

De komende week zal in het teken staan van de centrale banken van de V.S. en van Japan. Beide centrale banken komen aanstaande woensdag met nieuwe rentebesluiten. Vaak zien we wat rust in de tent op de dagen voorafgaande aan rentebesluiten. Beleggers houden pas op de plaats om in actie te komen na de woorden van de centrale bankiers. De kans is erg klein (18%) dat de FED woensdag de rente verhoogt. De markt rekent op een rentestap in december, niet in september. En wat gaat de Bank of Japan doen? Nog meer aandelen opkopen? Woensdag weten we meer. De markten zullen deze uitkomsten met veel belangstelling en beweeglijkheid gaan verwerken.

De service optietrading

Concrete posities worden de hele dag besproken in onze gezellige en leerzame chat   Bij optietrading is er de keuze om onze tips zelf uit te voeren(VIP) of het aan ons ver te laten(BEHEER). Wil je eens in onze keuken kijken hoe we dat doen? kijk dan HIER voor alle info!

Een goede handelsweek!

 

Rene vd Vondervoort