Update 30-9: Een Lehman-momentje voor Deutsche Bank

Deze week was er een ”Lehman-momentje” voor Deutsche bank. De slechte berichten over de grootste bank van Europa overheersen. De bank is too big to fail maar een redding door Merkel is ongeoorloofd. Wordt de hele Eurozone het moeras ingetrokken?  Of is het een typisch gevalletje van een storm in een glas water? De maand september zit er weer bijna op. De maand liep alles behalve vlekkeloos op de financiële markten.  Lees hieronder verder. 

Olie-deal

Uit een onverwachte hoek kwam er wel goed nieuws van de OPEC over een bereikte olie-deal.  Er werd een principe akkoord bereikt in Algiers om de olieproductie te gaan beperken. Saudi Arabië en Iran zouden tot een overeenstemming zijn gekomen. In november volgen de details en kan de OPEC starten met een productieplafond. Eerst zien, dan geloven.

De olieprijs vloog 6% omhoog na deze berichten. De trend van de olieprijs is echter nog altijd niet bullish te noemen. hogere bodems, lagere toppen.

 

brent-crude-oil-full1216-future

 

Deutsche Bank 

Het aandeel Deutsche Bank noteert op een all time low. Beleggers geloven er niet meer in. Het grote probleem is de derivatenportefeuille. Niemand weet de exacte waarde ervan. ”Alle bezit op aarde opgeteld is evenveel als wat Deutsche Bank in zijn eentje aan derivaten heeft uitstaan”  zei Joris Luyendijk in NRC

Maar er speelt meer bij ”Deutsche”. Een reeks schandalen kwamen er afgelopen jaren al voorbij. En er hangt nog een boete van 14 miljard euro boven de grootste bank van Europa.

deutsche-bank-ag

De vergelijking met wat er gebeurde met Lehmann in 2008 wordt steeds vaker getrokken.

knipsel

 

Op vrijdagmiddag kwamen er geruchten in de markt. De boete van 14 miljard euro wordt waarschijnlijk fors verlaagd. 

Het aandeel DB wint daarna 12%. Het lange weekend kan beginnen!

 

AEX

In de daggrafiek van de AEX zien we het verloop van 2016.  Er staat een grote stijgende wig. En de laatste maand lijkt er tevens een kopschouderpatroon te ontstaan. De AEX is bezig met de rechterschouder. De belangrijke bodem ligt op 438 punten. Komt de AEX daaronder, dan zien we een bevestiging van dit patroon met de (fors) lagere koersdoelen. Zolang de AEX boven de 438 noteert, is het onduidelijk of onderstaande patroon klopt.

 

aex25-index

 

Klik hier voor de agenda van vandaag

 

De service optietrading

Concrete posities worden de hele dag besproken in onze gezellige en leerzame chat   Bij optietrading is er de keuze om onze tips zelf uit te voeren(VIP) of het aan ons ver te laten(BEHEER). Wil je eens in onze keuken kijken hoe we dat doen? kijk dan HIER voor alle info!

Een goede handelsdag!

 

Rene vd Vondervoort