Update 3-10: ING kondigt opnieuw grote reorganisatie aan

Banken hebben het moeilijk. De steeds lagere wordende rente zorgt ervoor dat het verdienmodel van de banken als sneeuw voor de zon verdwijnt.  De ene reorganisatie is nog niet klaar of de volgende wordt alweer aangekondigd.  Vanmorgen praat ING de buitenwereld bij over de nieuwste plannen.

 

Banken

Wat is het verdienmodel van de banken? Traditioneel gezien verdienen de banken geld door het verschil tussen de korte en lange rente. Kort geld wordt aangetrokken en dat wordt lang weggezet. De beleidsmakers zijn dit verdienmodel aan het killen. Rentes worden steeds negatiever en het verschil tussen korte en lange rente is inmiddels te verwaarlozen. Vorige week meldde de baas van de ECB Mario Draghi dat er te veel banken zijn. 

ING wil op termijn miljarden gaan besparen door nu een nieuwe reorganisatie aan te kondigen. Met deze laatste reorganisatie gaan 7000 banen verdwijnen.

Valuta

De euro lijkt op korte termijn richting te gaan kiezen. We zien al een tijdje een driehoek. Hogere bodems en lagere toppen. Dit patroon nadert haar einde.

 

usd

 

De financiële markten

Afgelopen week was het onrustig. Deutsche Bank had het  de hele week zwaar maar kon vrijdag omhoog schieten doordat het gerucht kwam dat de boete geen 14 miljard euro is maar slechts 4-5 miljard euro zal bedragen. Het sentiment op alle beurzen verbeterde enorm. Het weekverlies werd bijna volledig teruggedraaid. Aan het slot resteerde voor de aex een weekverlies van 2 punten.

Het patroon van de beurzen is afgelopen week niet veranderd.

AEX

In de daggrafiek is er dit jaar een grote stijgende wig in ontwikkeling. De hamvraag is of er de komende maand nog een nieuwe top gaat komen of dat op korte termijn het potentiële kopschouderpatroon wordt afgerond.

aex25-index

Wallstreet

De dow jones blijft bovenin de trend hangen. Al maanden is er nauwelijks beweging. Er staat een groot megafoonpatroon die een daling richting de onderkant voorspelt. Beleggers vinden van niet.

dj30-industrial-avg-index

 

S&p500

Bij deze index zien we hetzelfde als bij de dow jones. Bewegingen naar boven zetten niet door, net als bewegingen naar beneden. En zo is er al maanden een zijwaarts geneuzel zonder richting.

sp500-index

 

Klik hier voor de agenda van vandaag

 

De service optietrading

Concrete posities worden de hele dag besproken in onze gezellige en leerzame chat   Bij optietrading is er de keuze om onze tips zelf uit te voeren(VIP) of het aan ons ver te laten(BEHEER). Wil je eens in onze keuken kijken hoe we dat doen? kijk dan HIER voor alle info!

Een goede handelsdag!

 

Rene vd Vondervoort