Update 10-10: De verkiezingskoorts V.S. nadert climax

De verkiezingskoorts V.S. nadert de climax. Vannacht was er weer een fel debat tussen de 2 kemphanen. Het is af en toe bijna gênant om te zien wat er allemaal gebeurt. Het gaat niet over de inhoud. Het is een wedstrijdje moddergooien. De financiële markten zijn er zeker van: Clinton gaat de nieuwe wereldleidster worden. 

De financiële markten houden zich goed. De bewegingen zijn klein. De paniekgraadmeter vix ligt nog altijd op apegapen. Wel zien we de rente de laatste maand  wat oplopen. Is de bodem bereikt? Gaan de negatieve korte rentes binnenkort weer positief worden? De bankaandelen en verzekeraars snakken naar een hogere rente. Langlopende obligaties dalen licht in koers. We zien nog geen trendbreuk.

euro-bund-full1216-future

De beurzen

AEX

Er staat een grote stijgende wig.  Een stijgende wig is uiteindelijk bearish, De vervolgrichting is namelijk meestal de andere kant op. Sinds de bodem van februari dit jaar maakt de aex hogere toppen en hogere bodems. Dit nadert de eindfase. De vraag is namelijk of er met de laatste beweging geen hogere maar een lagere top komt te staan. De laatste maand is de aex bezig met de laatste fase van deze wig. De afronding is nog niet klaar. De index maakt de rechterschouder van een kopschouderpatroon welke binnen de wig zichtbaar is. De neklijn ligt bij de 438 punten. Daaronder zou het toppatroon afgerond zijn. Tot die tijd is het afwachten of dit patroon klopt.

aex25-index

FTSE100

BreXit is nog niet begonnen. Er is alleen een voornemen om dit te gaan opstarten. De UK uit de eurozone. Vooraf was er grote angst over wat een breXit allemaal voor negatieve gevolgen zou gaan hebben. De angst op de beurzen was van korte duur. De Londense beurs FTSE100 kende 1 slechte dag en is sindsdien in jubelstemming.

ftse100-index

De stijging van de FTSE100 moeten we eigenlijk corrigeren voor de daling van het Britse Pond ten opzichte van andere valuta.  Het pond daalt hard sinds 23 juni. Hieronder de val ten opzichte van de USD.

usd

Onderstaande grafiek laat de stijging van de euro ten opzichte van het Britse pond zien.

gbp

Wat de Brexitgevolgen op lange termijn voor de handel zijn moeten we afwachten. Er is nog geen Brexit, de onderhandelingen moeten nog starten. Wat we concreet hebben is een ”voornemen” tot uitstappen.  Dit gaat een langdurig proces worden. Voor de korte termijn zien we voordelen: Een weekendje naar London is ineens een stuk goedkoper geworden door de daling van het pond. Wat voor ons een voordeel is, is voor de Brit een nadeel. De Brit gaat graag naar de costa’s op vakantie. Dat is nu een stuk duurder geworden voor hen.

 

De beurzen op wallstreet

S&P500

Er wordt vooral rust uitgestraald. De indices blijven bovenin de trend hangen. Dit beeld is afgelopen week niet veranderd.

sp500-index

Nasdaq

Sinds de bodem van 3 maanden geleden zien we een scherpe stijging op de nasdaq. De laatste beweging heeft (net als bij de Londens beurs) de vorm van een stijgende wig. Deze wig in nagenoeg afgerond. Een grote beweging de andere kant op de komende maanden is het meest logisch. De wig is echter nog niet neerwaarts verlaten. De stijging lijkt nog niet klaar.

 

nasdaq100-index

 

Tenslotte nog de korte trend van de AEX

chart

 

Klik hier voor de agenda van vandaag

 

De service optietrading

Concrete posities worden de hele dag besproken in onze gezellige en leerzame chat.   Bij optietrading is er de keuze om onze tips zelf uit te voeren (VIP) of het aan ons ver te laten (BEHEER). Wil je eens in onze keuken kijken hoe we dat doen? kijk dan HIER voor alle info!

Heeft u onze herfstaanbieding al gelezen? 

Een goede handelsweek!

 

Rene vd Vondervoort