The Donald wins; fasten your seatbelts!

Het was een knettergekke beursweek. Beleggers werden alle kanten op geslingerd.  De verkiezingen in de V.S. hebben een onverwachte winnaar. The Donald mag het de komende 4 jaar gaan doen. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij de meest radicale dingen aan zijn volgers. De wereld is in shock. Is deze man de nieuwe wereldleider? Fasten your seatbelts!

Verdeeldheid

De V.S. is tot op het bot verdeeld. We zien sinds de verkiezingsuitslag dagelijks protesten in veel steden in de V.S. Trump heeft met de Republikeinen de meerderheid gekregen in het huis van afgevaardigden en in de senaat. De Republikeinen kunnen dus zonder al te veel problemen nieuwe wetten gaan doorvoeren. Of oude wetten terugdraaien.

Veel verkiezingsbeloftes van Trump kunnen echter meteen de prullenbak in. zoals hier te lezen is.

Voor de verkiezingen waren beleggers gevreesd voor het geval Trump zou winnen. Dit zou volgens de kenners een schokgolf teweeg gaan brengen op de financiële markten. Die schokgolf kwam er ook tijdens de verkiezingsnacht. De futures kelderden wereldwijd 4-5% nadat bekend werd dat Trump aan de winnende hand was. De Europese beurzen startten ”the day after” diep in het rood.

De Brexitdreun op de beurzen duurde welgeteld 1 dag in juni van dit jaar. Met de verkiezingsoverwinning van Trump werd de grote daling nog sneller teruggedraaid. Vanaf de start van de handel werd de koopknop ingedrukt en die werd voor sommige beurzen nooit meer losgelaten.  De dow jones kende de beste beursweek in 5 jaar met een uiteindelijke plus deze week van ruim 5% en nieuwe all time highs. De smallcap in de V.S. (Russel2000) pluste zelfs 10% deze week.

Niet overal was euforie de dure nasdaq deed het relatief slecht. Ook de olieprijs had een slechte week, net als het goud en zilver. En wat te denken van de Mexicaanse peso?  Deze munt behaalde een all time low ten opzichte van de dollar. Een van de verkiezingsbeloftes van The Donald was om een muur te bouwen tussen de V.S. en Mexico.

Mexicaanse peso

De met schulden overladen opkomende landen (emerging markets) dalen hard.  Trump wil Amerikaanse bedrijven gaan beschermen en invoerheffingen gaan toepassen. Bestaande handelsverdragen wil hij heronderhandelen. De opkomende markten zien de bui al hangen.

 

De rente

Obligatiekoersen kelderen. De rente is hard aan het oplopen.

 

10y-tnote-full1216-future

De Duitse 10-jaarsrente is een half jaar negatief geweest maar is weer hard aan het stijgen!

10-year rente Duitsland

De 30-jaarsrente in de V.S. vliegt omhoog en staat weer bijna op 3%!

30yr Treasury Yield

 

 

Olie

De olieprijs daalde afgelopen week naar het laagste niveau in 4 maanden tijd.

 

brent-crude-oil-full1216-future

Indices

Rusland is blij met Trump. De beurs van Rusland schiet (ondanks de lagere olieprijs) omhoog.

Micex index (Rusland)

 

AEX

De aex deed het duidelijk slechter dan de dax afgelopen dagen. De reden is dat de olieprijs kelderde. Het aandeel shell ging vrijdag 3.5% onderuit. Dat maakt het verschil tussen AEX en DAX.

aex25-index

DAX

 

DAX index

Dow Jones

De dow jones had een enorm sterke week en eindigde op een nieuwe hoogste koers ooit!

dowjones index

Als we echter niet naar de dow jones kijken, maar naar de future van de dow jones (die loopt ook voorbeurs en nabeurs mee) dan zien we beter wat er direct na de verkiezingsuitslag gebeurde. Een daling van 1.000 punten. (hoeveel?)

Dit gebeurde echter allemaal voordat de cash-handel op wallstreet open ging. De futurekopers hebben ervoor gezorgd dat de daling terug was gedraaid voordat de beurzen op wallstreet open gingen. Klusje geklaard.

dow jones future

We blijven de komende tijd veel beweging verwachten. Alle kanten op. We zitten in de markt met valuta en hebben posities op de dow jones; s&p500 en op de AEX. Zowel long, short en zijwaartse posities.

De service optietrading

De financiële markten en individuele aandelen bespreken we dagelijks in onze gezellige en leerzame chat.  Inzage in onze portefeuilles met de concrete posities is voor betalende leden.

Bij optietrading is er de keuze om onze tips zelf uit te voeren (VIP) of het aan ons over te laten (BEHEER). Wil je eens in onze keuken kijken hoe we dat doen? kijk dan HIER voor alle info!

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort