Na Cameron pakt ook Remzi zijn biezen

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zondagavond na het verlies van het referendum over zijn hervormingsplannen aangekondigd af te treden. De 41-jarige sociaaldemocratische premier zegt in zijn toespraak de “volledige verantwoordelijkheid voor het verlies te nemen”. De premier erkende dan ook de nederlaag, die hij als “buitengewoon duidelijk” bestempelde.

“We hebben de Italianen een kans gegeven voor verandering, maar we hebben het niet gehaald”, vervolgde hij zijn speech vanuit het Palazzo Chigi, waar de regering in Rome zetelt. “De ervaring van mijn regering eindigt hier.”

Op het plein voor het Italiaanse parlementsgebouw komen veel mensen samen nadat Renzi heeft aangekondigd af te treden. Renzi biedt maandag zijn ontslag aan aan president Sergio Mattarella.

Hervormingen

De hervormingen moesten Italië beter bestuurbaar maken. Het referendum kreeg er een tweede laag bij toen Renzi zijn politieke lot aan de uitslag verbond.  Uit de laatste exitpolls die ’s avonds laat direct na het sluiten van de stemlokalen verschenen blijkt bijna 60 procent van de kiezers tegen het voorstel te hebben gestemd.  (Bron: nu.nl)

Eerder dit jaar hadden de financiële markten andere grote tegenvallers snel verwerkt. 2 dagen na de Brexit-uitslag wisten de beurzen de weg omhoog te vinden. Bij de overwinning van Trump ging het nog sneller; die domper werd dezelfde dag omgezet in euforie. De vraag is nu: hoe snel zullen de markten deze nieuwe tegenslag bejubelen?

Er was ook een meevaller dit weekend voor de pro-Europeaan. De verkiezingen in Oostenrijk werd gewonnen door de linkse kandidaat Alexander van der Bellen. Gevreesd werd voor winst van zijn tegenstrever Norbert Hofer van de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPÖ). Hofer (45) vertegenwoordigt de rechts-populistische stroming die het nut van EU-lidmaatschap in twijfel trekt en zeer strenge asielwetgeving wil.

De euro noteerde gisterenavond lager en herstelt vanmorgen.

knipsel

 

De eerste reactie op financiële markten is een kleine teleurstelling. Het verlies van Renzi komt niet echt onverwacht.

 

knipsel

En om 9.30 uur is het weer business as usual

knipsel

 

De korte trend van de AEX

knipsel

En na 3 kwartier handel is het weer business as usual:

 

knipsel

 

De paniekbarometer van de AEX zit op steun.

aex-volat-index

Als u graag kennis wilt maken met onze services, kunt u deze pagina bekijken.

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort