Terugblik op 2016 en vooruitblik naar 2017

Een oud beurswijsheid is: ”as January goes, so goes the year”. Ofwel: zoals het in januari gaat, zo gaat het de rest van het jaar.  In 2016 klopt deze wijsheid duidelijk niet. De beurzen hadden de slechtste eerste week van het jaar ooit met een min van 7% voor de AEX en 8% voor de DAX!  Alle beurzen sluiten het jaar echter in euforie af.  De hoogste tijd voor een terugblik op 2016 en een vooruitblik naar 2017! 

Terugblik 2016

China gooide aan het begin van het jaar roet in het eten. De handel moest daar regelmatig worden stilgelegd vanwege grote verkoopdruk. Dit sentiment sloeg over naar Europa. Na een slechte start werd de bodem op de beurzen bereikt in februari van dit jaar. De laagste stand van de aex was 378 punten.  Na deze bodem begon een opmars.

De meeste beurzen bleven maandenlang zijwaarts bewegen. Yellen beloofde 4 keer een renteverhoging in de V.S.  Gedurende het jaar kwamen er echter nieuwe onzekerheden (Brexit, Trump, Italië zie verderop in deze update) waardoor een renteverhoging steeds uitbleef. Het werd uiteindelijk slechts 1 renteverhoging in december met de belofte dat er in 2017  drie nieuwe verhoging gaan komen. De dollar heeft ondanks het wegblijven van renteverhogingen toch een goed jaar gehad. De euro is inmiddels gedaald naar het laagste punt in ruim 10 jaar!

 

Andere belangrijke gebeurtenissen in 2016

Halverwege het jaar schrokken de markten van het BreXit referendum. Onverwacht kozen de Engelsen ervoor om de eurozone te verlaten. De financiële markten waren 2 dagen paniekerig in juni, maar al snel werd alles positief uitgelegd.  Tenminste, dat leek zo, want de beurzen startten een groot offensief. De grote koper (ECB) zorgde ervoor dat de paniek in de kiem werd gesmoord. Zo wordt de maandelijkse geldschepping van 80 miljard euro toch nog nuttig gebruikt!

 

De paniekbarometer kende dit jaar 3 piekmomenten. Aan het begin van het jaar was het China, in juni de Brexit en in november de verkiezing van Trump. En de laatste weken is er de ultieme rust. Eind goed, al goed!

Vooraf was de hele wereld er toch wel gerust op. Clinton zou gaan winnen. Dat was wenselijk voor de markten. Het pakte anders uit. Trump won. De futures kelderden die novembermorgen met 4-5%. Dat was tevens het laatste paniekmomentje van het jaar. De beleidsmakers gingen sinds die dag ”all in”.

De koopknop werd ingedrukt en nooit meer losgelaten. De beurzen op wallstreet zetten sindsdien dag na dag nieuwe all time highs neer. En Europa kan dan niet achterblijven. Een grote en langdurige eindejaarsrally. Er was nog een laatste onzeker momentje voor de markten. Het referendum in Italië. Gaan de Italianen de Britten achterna? Na die uitslag kregen Italiaanse banken klappen. Maar de redding komt er hoe dan ook. Dus wederom een non-event. De markten stegen nog harder dan na Trump. Met name de beurs van Italië kan haar geluk niet op en stijgt 3.000 punten binnen een maand!

Inmiddels zien we op veel beurzen grote stijgende wiggen. Stijgende wiggen zijn toppatronen/eindpatronen. Een voorbeeld van een grote overshoot uit een stijgende wig zien we bij de dow jones. De RSI staat enorm overbought na een stijging van 2.000 punten. Die laatste ‘Trumpstijging” is eigenlijk nog 500 punten groter. Onderstaande grafiek laat echter niet de voorbeurshandel zien. Dus de daling voorbeurs na de verkiezingsuitslag van 8 november zien we niet terug bij deze index.

Draghi heeft aangekondigd dat de stimuleringen van de ECB het hele jaar 2017 door zullen gaan. Wel in iets mindere mate dan de afgelopen jaren. 80 miljard wordt teruggeschroefd naar 60 miljard per jaar. Hiermee is een renteverhoging in 2017 binnen de eurozone niet aan de orde. De rente zal laag blijven. Yellen geeft juist aan de rente in de VS wel te gaan verhogen. De dollar kan hiermee verder aansterken ten opzichte van de euro. Een steeds sterker wordende dollar is niet wenselijk voor de emerging markets. (opkomende landen). Hun schulden in dollars gemeten worden door een dollarstijging alleen maar groter.

Resumerend

Terugkijkend op 2016 kunnen we stellen dat de beurzen alle potentiële onheil in de kiem hebben gesmoord en alle nieuws uiteindelijk als positief hebben ervaren. Negatieve rente werd als positief ervaren, stijgende rente ook. Dat gold ook voor dalende en stijgende olieprijzen maar ook voor stijgende en dalende euro. Brexit werd bullish uitgelegd, Trump ook en de negatieve uitslag van het Italiaanse referendum al helemaal.  Het jaar 2016 eindigt met hoogste koersen ooit op de beurzen van wallstreet!

Vooruitblik 2017

 

Gaat de stijging van afgelopen maanden ook in 2017 verder? Of gaan we na 7 jaar stijging van de beurzen op wallstreet een zwakkere periode krijgen? De euforie is de laatste maand enorm en de markten blijven geloven in een verdere stijging.

Terughoudendheid voor het nieuwe jaar is toch wel gewenst. De beurzen laten de laatste maanden te veel extremen zien en dat is vaak het punt om een verdere stijging te wantrouwen. Voor wie in patronen gelooft ziet omkeerpatronen op veel beurzen. (megafonen en stijgende wiggen). Grafieken verversen we zeer regelmatig.  Wilt u ons dagelijks volgen? DAT KAN! 

We wensen u fijne feestdagen en wensen u een succesvol 2017!

 

Rene vd Vondervoort