De januari-traditie op de effectenbeurzen

De eerste week van het nieuwe jaar is positief verlopen. De AEX eindigde de week 0.8% hoger op een stand van 487 punten. In tegenstelling tot vorig jaar waarbij de aex  de eerste week 7% verloor, was er dit jaar geen enkele koersdruk zichtbaar op de markten. Wallstreet wist de week zelfs af te sluiten op nieuwe hoogste koersen ooit voor een aantal indices. De dow jones bereikte een hoogste stand van 19.999.63 punten vrijdag. Wat kunnen we komende weken verwachten? Hieronder het antwoord.

Een duidelijk beeld van de maatgevende indices, gondstoffen, valulta en rente kunt u HER en HIER volgen.

De januari-traditie

Afgelopen 20 jaar zien we bijna zonder uitzondering een dalingsgolf op de effectenbeurzen gedurende de maand januari. Technisch gezien zou dat ook dit jaar goed kunnen kloppen. Temeer omdat de beurzen afgelopen maanden flink naar boven zijn doorgeschoten. De daggrafieken staan op veel beurzen uitzonderlijk lang op een overbought stand (overbought is wanneer de RSI boven de 70 noteert) en vraagt om een gezonde correctie.

Toegespitst op de AEX mag deze index naar de 450-zone zakken zonder dat de stijgende trend in de daggrafiek in gevaar komt.

 

In de uurgrafiek zien we dat de AEX begin van de week een top heeft geplaatst op 490 punten. Verder laat deze uurgrafiek een stijgende wig zien, waarbij we weten dat uit stijgende wiggen meestal een grotere golf omlaag volgt.  Bij de DAX maar ook op de nasdaq zien we een soortgelijk patroon

 

Hieronder zien we het verloop van afgelopen week. De start was positief met een snelle stijging op maandag. Na de top op 490 kwam de klad erin waarna de aex de rest van de week een beetje bleef ronddobberen tussen 488 en 485.

 

Verwachting komende week:

Sterke steun mag verwacht worden op 484 punten. Dat is het duidelijkst te zien in de uurgrafiek hierboven.  Als deze steun het begeeft mag een grotere golf down worden verwacht, de januari-traditie op de beurzen mag ook dit jaar doorgaan.

Op de vip chat traden we live. wilt u een tijdje met ons meedoen of meekijken? Bekijk dan onze abonnementspagina 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort