Vermoeidheidsverschijnselen op de financiële markten

Het is vandaag precies 4 maanden geleden dat The Donald gekozen werd tot onze nieuwe wereldleider. De financiële markten kennen sindsdien eenrichtingsverkeer. De gevreesde daling als Trump zou winnen is nooit gekomen. De dow jones is ruim 3.000 punten gestegen sindsdien. Momenteel zien we wat vermoeidheidsverschijnselen optreden. Tijd voor een grotere correctie? Of een adempauze op weg naar nieuwe hoogtepunten? 

Trump geeft beurzen hoop

De vrees die vooraf bij veel beleggers leefde dat er een grote dalingsgolf zou volgen als Trump de verkiezingen zou winnen, is niet uitgekomen. In de morgen van de verkiezingsuitslag stonden de futures wereldwijd -5%. Dat bleek achteraf het ultieme koopmoment want sindsdien is de koopknop onafgebroken vastgehouden.

 

S&P future

 

Bij het Brexit referendum van juni vorig jaar was de angst na 2 dagen van daling voorbij. Ook Brexit bleek een bodem voor de markten. Volgende week zijn de verkiezingen in Nederland. Krijgen we ook hier een verrassing?

Beleggers hoogtevrees?  

De daggrafiek van de AEX laat zien dat er sinds de bodem van februari 2016 sprake is van een patroon van hogere bodems en hogere toppen. Met de laatste maanden een versnelling omhoog. De top van april 2015 (510 punten) is op een haar na behaald.  Als er een correctie komt, mag die tot 478 punten gaan zonder dat het stijgingspatroon gevaar loopt Gaat de correctie dieper, dan  is het patroon van hogere bodems ten einde en mag er een veel grotere daling verwacht worden.

 

DE paniekbarometer VIX (voor de aex is dat de VAEX) noteert al maanden op een zeer laag niveau. Opties zijn extreem goedkoop.

De agenda van vandaag: https://optietrading.com/agenda/

 

Wilt u onze chat bezoeken? Dit kan voor een paar euro per dag!

 

Een goede handelsdag!

Rene vd Vondervoort