Een drukke beursweek voor de boeg!

Afgelopen week deed de Nederlandse beursgraadmeter AEX  het beter dan de overige beurzen. De AEX kon mede dankzij het aandeel AKZO een nieuwe hogere top plaatsen op 514 punten. De AEX is daarmee op het hoogste punt aanbeland sinds begin 2008. Overige beurzen lukte het deze week niet om hogere toppen neer te zetten. De olieprijs eindigde de week zelfs op het laagste niveau van het jaar 2017.  Komende week is een drukke beursweek voor de financiële markten. Waar moeten we op letten? 

Ruzie Nederland -Turkije

De opgelaaide ruzie tussen Nederland en Turkije is niet goed voor de verhoudingen tussen beide landen. Turkije dreigt met sancties en eist excuses van Nederland.  Er wordt over en weer met modder gegooid. Hopelijk loopt het met een sisser af want dergelijke ruzies kennen alleen verliezers.  De vraag is of de financiële markten zich hiervan iets gaan aantrekken.

De economische agenda

Voor de markten staan de komende week wel wat belangrijke punten op de agenda. Maandag spreekt de voorzitter van de ECB Mario Draghi, woensdag zijn de verkiezingen in Nederland. Gaat Nederland de populistische kant op? Of willen we meer of een beter Europa? U mag het zeggen. Woensdagavond is het de beurt weer aan het beleidscomité van de centrale banken in de V.S. (de FED) om het rentebeleid toe te lichten. Er komt naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe rente-verhoging in de V.S. Tenminste, daar gaan de markten van uit. Verder hebben we vrijdag optie-expiratie van de maand-opties maart. De agenda met alle belangrijke gebeurtenissen kunt u dagelijks LINK! KLIK HIER raadplegen.

De Markten

AEX

Zoals gemeld is de AEX afgelopen week sterker geweest dan overige beurzen. Inmiddels staan er 3 gaten (gaps) die nog niet gedicht zijn. 3 stuks is (te) veel. Gaps worden meestal gedicht (omdat daar nog belangen voor de handel liggen. Dat maakt de kans groot dat er een rondje winstnemingen gaat komen in de komende expiratieweek.

DAX

In tegenstelling tot de AEX lukte het de DAX net niet om een hogere top te plaatsen. We hebben nog wel een patroon staan van hogere bodems. Bij het slot vrijdag was er exact steun op de trendlijn. Een kleine daling bij de dax zou voldoende zijn om het gap wat u in onderstaande grafiek ziet te dichten.  Verder heeft het koersverloop de vorm van een stijgende wig. Bij neerwaartse doorbraak van de steunlijn mag dit gezien worden als een verkoopsignaal en is er veel meer daling mogelijk.

S&P500

Na een sterke start van de maand maart, zien we op wallstreet sindsdien wat terughoudendheid. Er wordt een pauze ingelast. Een pauze van de stijging die inmiddels ruim 4 maanden gaande is. Of hebben we DE top gezien en mogen we vanaf nu veel meer daling verwachten? Dat is in dit stadium nog niet te zeggen. Beleggers op wallstreet wachten wellicht op aanstaande woensdag. De rente gaat waarschijnlijk verhoogd worden. We zien de laatste weken de lange rente al oplopen en de olie stevig dalen. Beleggers zullen wellicht nog even terughoudend zijn tot ze meer duidelijkheid hebben wat de FED precies in petto heeft. Woensdag is er die duidelijkheid.

 

Veel meer grafieken met de trends van beurzen en valuta ziet u LINK! KLIK HIER 

Wilt u onze chat bezoeken? Dit kan voor een paar euro per dag!

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort