AEX plaatst hogere top, overige beurzen niet

De laatste weken gebeurt er niet veel meer op de financiële markten wereldwijd. De rust blijft aanwezig. De markten absorberen het nieuws over de rentestijgingen, de valuta, het wel of niet versneld afbouwen van de verruimingsmaatregelingen, de (zwakke) banengroei in de V.S, de ruzie tussen Trump en Rusland, de aanstaande Brexit etc. De AEX doet het beter dan de overige beurzen. Hoe kan dat?

Er zijn redenen te noemen waarom de AEX de laatste weken sterker is dan de rest.

  • Als eerste hebben we het aandeel SHELL in de AEX. Shell heeft momenteel een gewicht van 15.4% in de index. De laatste 2 weken is de olieprijs hard aan het stijgen (10%)  Dit is positief voor het aandeel SHELL en daarmee ook voor de AEX .
  • De aandelen AKZO en UNILEVER zijn de laatste maand gewild. Externe partijen tonen interesse en zouden deze bedrijven wel willen overnemen. AKZO en UNILEVER verzetten zich (nog).  Ook ASML is de laatste weken duidelijk in de schijnwerpers bij beleggers. Komt daar ook een nieuwe fusie/overname aan?

AKZO, UNILEVER en ASML  zijn samen goed voor bijna 30% van de AEX. Met SHELL erbij hebben we dus met deze fondsen al 45% van de hele AEX te pakken!

 

Hieronder deze grafieken (klik op de grafieken om deze te vergroten)

AEX

AKZO

UNILEVER

ASML

De prijs van een vat olie van de laatste weken:

 

De relevante trends van de AEX, de DAX en WALLSTREET kunt u altijd VIA DEZE LINK bekijken.

Wilt u een tijdje met ons samen traden of meelezen in onze chatroom? Kijk dan bij abonnementen bovenaan deze pagina.

 

Rene vd Vondervoort