Waarom zijn beleggers ineens zo angstig?

Ondanks de oplopende geopolitieke spanningen blijven de financiële markten koelbloedig. We zien afgelopen maand de paniekbarometer van de aex met 100% stijgen. En dat terwijl de AEX zelf slechts 2% onder de top van een maand geleden noteert. Dit is een vreemde situatie. Wat is er aan de hand? Waarom zijn beleggers ineens zo angstig? Waarom reageren de beurzen niet? Lees hieronder verder.

Buy the dip!

Terwijl de beurzen afgelopen maand zijwaarts blijven bewegen (de aex zit sinds 9 maart in de range 506-521) zien we de angstbarometer van de AEX (de VAEX) al een maand gestaag oplopen.

 

Wallstreet zit nog altijd heel dicht bij de hoogste standen ooit. En toch slaat de fear & greed index steeds uit naar FEAR. Er is angst. Wat ziet deze angstbarometer wat beleggers niet zien? Komt er een einde aan de stijging op wallstreet na een stijgingscyclus van 8 jaar?

 

Om alles in perspectief te plaatsen: dit is wat er afgelopen 8 jaar is gebeurd met de nasdaq 100

Nasdaq 100 maandgrafiek

Sinds de bodem van 2009 zien we eenrichtingsverkeer. Er moet veel gebeuren om deze lange-termijntrend te doen keren. Unstoppable.

 

Voor de korte termijn:

Er zijn tal van redenen te noemen waardoor beleggers terughoudend kunnen zijn.  Na de stijging van de olieprijs zien we nu een stevige correctie. De olie-aandelen hebben daar logischerwijs last van.

 

Maar ook het kernwapenconflict tussen de V.S. en Noord-Korea is natuurlijk niet bevorderlijk voor het sentiment op de beurzen. Het rentebeleid van de FED brengt eveneens onzekerheden. Komt er nou nog 1 renteverhoging in de VS dit jaar? Of toch meerdere verhogingen? De FED durft er nauwelijks uitspraken over te doen. Trump wel. Die vindt de US $ te sterk. Hij wil een lagere dollar.

En dan in Europa. Gaat Draghi de stimulering van afgelopen jaren versneld terugdraaien zoals Klaas Knot en andere Noord Europese landen willen? Heeft hij bereikt wat hij wilde bereiken met de inflatie?

Le Pen / Poetin

Wat momenteel ook meespeelt is de onzekerheden van de uitkomst van de verkiezingen in Frankrijk. Bemoeit Poetin zich hiermee? Welnee…  Gaat Le Pen ervoor zorgen dat we op termijn een FreXit gaan krijgen? Je kunt het je niet voorstellen.

Opties voor aanstaande maandag waren afgelopen vrijdag nauwelijks te verhandelen. Marketmakers hanteren grote spreads. (verschil tussen bied en laatprijzen)  Ze willen nauwelijks een prijs maken.

Correctie?

Van een correctie op de beurzen is nog niets te merken. Wel zien we de meeste beurzen het moeilijk hebben om hun stijgende trend (sinds Trump) vast te houden. Maar veel meer dan een consolidatie is er nog niet te zien. Alleen die oplopende volatiliteit dus. Onderstaande grafieken tonen dat belangrijkste steunen het nog houden.

uurgrafiek AEX

Daggrafiek AEX 

Daggrafiek DAX 

 

Op wallstreet is de dow jones daggrafiek al bijna 2 maanden in correctie. Sinds de top van begin maart zien we een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Het gaat echter in een zeer rustig tempo. Een daling met een duidelijke handrem erop.

Bij de nasdaq kunnen we niet eens spreken van een correctie. Ieder klein dipje wordt zeer snel volledig teruggedraaid. Deze index stoeit al maanden met het all time high en komt er niet los van.

De s&p 500 laat hetzelfde als de dow jones zien (lagere toppen en lagere bodems)

Conclusie

De beurzen op wallstreet zitten in hun langste aaneengesloten stijgingscylus ooit. Inmiddels ruim 8 jaar. Er is veel nodig om het lange termijnplaatje te doen draaien. Voor de korte termijn zien we wel een hapering in de uptrend. Beleggers worden nerveus. Maar de verkoopknop wordt nog niet opgezocht. Voorlopig blijft het buy-the-dip scenario nog overal geldig. It ain’t over till it’s over!

 

Rene vd Vondervoort