Nieuwe highs ondanks zwak banenrapport

Vrijdag verscheen het maandelijkse banenrapport in de V.S.  Er werden fors minder banen gecreëerd dan verwacht. Ook de arbeidstoename van de maanden ervoor werd neerwaarts bijgesteld. Vroegâh konden de beurzen daar nog wel eens van schrikken. Maar ja, vroeger, vroeger reed de burgemeester op een varken. Wallstreet liet zich dan ook van zijn beste kant zien en kon de week afsluiten op nieuwe all time highs. 

In Europa konden eveneens verschillende beurzen nieuwe highs plaatsen, zoals de DAX en de Footsie100.  De AEX moest na het banenrapport de opgebouwde winst wel weer inleveren. Dat kwam met name door de slechte performance van AEX- zwaargewicht shell. De olieprijs zakte afgelopen week en daar had shell last van.

Olie

AKZO

AKZO hield zich goed staande nadat PPG zich terugtrok als overnamekandidaat.

 

Al met al kon het banenrapport van de V.S. de zeer goede stemming op de beurzen niet bederven. Volgens de paniekbarometer VAEX heerst er complete rust. De verwachting onder de meeste analisten is dat later deze maand (14 juni) de rente in de V.S.verder zal worden verhoogd.

VAEX

Hoe nu verder?

Beurzen op all time highs, de stemming is euforisch.

Afgelopen jaren zagen we telkens om de 4-5 maanden een (relatief duidelijke diepere) bodem op de beurzen (om vervolgens weer te klimmen). Die cyclusbodem is sinds de verkiezingen van de V.S niet meer gezien. Een bodem, daar is het wachten op. Ofwel: we zitten momenteel in een erg lange onafgebroken stijgingsperiode. Als u hier klikt, ziet u veel meer grafieken.

 

Euro-dollar

Draghi wil een goedkope euro, Dat is goed voor de Europese export. We zien de euro echter afgelopen maanden duidelijk sterker worden. Trump wil een goedkope dollar. De euro is weer aanbeland op hetzelfde niveau als op verkiezingsdag VS.

AEX

Terwijl de meeste beurzen afgelopen weken dagelijks nieuwe highs plaatsen, is dat voor de AEX niet aan de orde. De AEX heeft er niet zoveel zin in. De AEX zit al een paar weken in een smalle range. Vrijdag probeerde de index naar boven uit die smalle range te breken, maar dat is dus niet gelukt zoals onderstaande uurgrafiek laat zien.

 

In de daggrafiek van de AEX zien we dat de aex de laatste weken moeite heeft om in het stijgend kanaal te blijven.

FTSE100

Een grafiek die zeker de moeite waard is om te bekijken ziet u hieronder. Een jaar geleden werd beslist dat de brexit zou komen Na 2 bange dagen werd de weg naar boven gevonden. Tot nu toe. Want vrijdag werd een nieuwe hoogste koers ooit aangetikt. De BreXit onderhandelingen kunnen komende week eindelijk van start. Maar eerst de verkiezingen aanstaande donderdag in de UK.

Agenda komende week

Niet alle beurzen zijn maandag (2e pinksterdag) open. De Duitse beurs is bijvoorbeeld dan gesloten. Euronext is geopend. Wallstreet ook. Op de agenda staan onder andere de verkiezingen in de UK en het rentebesluit in Europa. U kunt alles van dag tot dag HIER volgen.

Wilt u optietrading beter leren kennen? Alle info staat HIER 

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort