Renteverhoging in de V.S.

Het beleidscomité van de centrale banken in de V.S. houdt niet van verrassingen.  Beleggers moeten vooral niet gaan schrikken. Dus wordt alles zorgvuldig vooraf gepland. Beleggers waren gisterenavond dan ook niet onder de indruk toen de mededeling kwam dat de rente in de V.S. werd verhoogd. En er volgt waarschijnlijk een nieuwe renteverhoging later dit jaar, zo bleek uit de toelichting. Dream on. 

Na ruim 8 jaar stijging van de markten durft de FED het aan om de rente in de V.S. stapsgewijs te verhogen. Dit lijkt te komen helemaal aan het einde van de stijgingscyclus van de beurzen. Niet gewenst dus.  De banengroei in de V.S. hapert al en lijkt over de top. Terwijl de beleidsmakers in Europa nog  volop aan het stimuleren zijn, durft de FED het aan om de stimuleringen  op een rustige manier terug te draaien.

Einde uptrends?

Vorige week schrokken beleggers nadat de nasdaq ineens in een glijvlucht terecht kwam. De grootste nasdaqfondsen, de FANG aandelen, kelderden nadat deze aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google) dit jaar al ruim 30% waren gestegen. De daling van de nasdaq leidde niet tot daling van de dow jones of andere indices zoals de DAX. Deze indices blijven nieuwe hoogtepunten plaatsen.

Hier een overzicht van de korte trends. De langere trends kunt u elders op deze site terugvinden.

De AEX laat sinds de top van een maand geleden lagere toppen zien. De kracht is eruit en de AEX kan de laatste maand niet meer meestijgen met de DAX of de DOW JONES

De olieprijsdaling is er mede de oorzaak van dat de AEX achterblijft. De olieprijs daalt al weken en daar heeft AEX-zwaargewicht SHELL last van.

Terwijl de AEX dus lagere toppen plaatst, doet de DAX het omgekeerde. Gisteren lukte het zelfs om een nieuwe all time high neer te zetten.

Wallstreet

Net als de dax, probeerde ook de maatgevende s&p500 een nieuwe hoogste koers ooit te plaatsen. Dit lukte net niet. Er staat een dubbele top.

Na de duikeling van vorige week probeerde de nasdaq afgelopen dagen wat te herstellen. Het ging niet van harte. De verkoopdruk is nog aanwezig. Sterker nog: de nasdaq zal snel weer moeten opveren om niet in een negatieve trend te belanden. De korte trend hieronder is niet bullish te noemen.

 

De agenda van vandaag is weer redelijk gevuld

Agenda

 

Heeft u onze zomeraanbieding al gelezen?

Rene vd Vondervoort