Is de correctie klaar? Of begint het pas net?

Sinds een maand zit de handrem erop bij beleggers. De meeste beurzen laten een terugslag zien. Na uitlatingen van Draghi om de stimuleringen af te bouwen, stijgt de rente en loopt de euro verder op. De AEX-top  van mei lag op 536 punten en daarna is de AEX aan een mini-correctie begonnen. De daling stopte bij 506 punten en was hiermee 30 punten ofwel ruim 5%. De hamvraag voor de komende weken: is de correctie klaar? Of begint het pas net? 

Steunlijnen voor AEX en DAX

De AEX en DAX zijn aanbeland bij belangrijke steunniveaus. De daling hapert. De correctie van afgelopen maand lijkt een tegenreactie te vragen. Ofwel: de bulls zullen het huidige steunniveau niet zomaar los willen laten.  Onder die dikke groene lijnen zouden de toppatronen namelijk bevestigd worden. Dat is afgelopen week nipt voorkomen. De indices zijn er niet blijvend onder gebleven.

Wel zien we dat zowel de AEX en de DAX – voor het eerst sinds Trump president is – onder hun MA 20 en 50 zijn gedoken. (De rode en groene stippellijnen in de grafieken). En dat er een death cross heeft plaatsgevonden. (kruising tussen beide MA’s). Dit zijn bearishe signalen.  Kritieke niveaus hebben het echter gehouden. Onder die dikke groene lijnen worden de verkopers sterker. Voor nu is het qua trendmatigheid van de AEX en de DAX onbeslist.

 

Steunlijnen  voor de dow jones en de nasdaq

Terwijl de AEX en de DAX dus in een correctiefase zitten, is dit voor de dow jones niet het geval. Deze index blijft nieuwe toppen scoren. Afgelopen week plaatste de dow jones een nieuwe all time high.

Zagen we de Europese beurzen onder hun MA’s noteren, op wallstreet is dat beeld niet eenduidig. De dow jones heeft kracht genoeg om in het stijgend trendkanaal te bivakkeren boven de MA’s te blijven. Hier moet een correctie dus nog beginnen. Of als je onderstaande grafiek op een andere manier bekijkt, die correctie was er in de maand maart en april. Europa deed het in die manden beter dan de dow jones. De correlatie tussen Europa en wallstreet is momenteel een beetje zoek.

 

De nasdaq doet het de laatste weken slechter dan de dow jones of s&p500. De nasdaq is uit het stijgend trendkanaal gezakt en noteert inmiddels ook onder de MA 20 en 50. Het weekslot afgelopen week was dan weer sterk te noemen. Het kan betekenen dat de correctie klaar is, maar het kan ook betekenen dat de stijging van afgelopen vrijdag een normale terugtest van de MA 50 is, waarna de daling verder hervat wordt.

Conclusie:

Het is in dit stadium niet duidelijk hoe de kaarten liggen. Europa noteert momenteel in een correctiefase waarbij cruciale steun het heeft gehouden. Komende week zal moeten blijken of er inderdaad een belangrijke bodem is gezet. Op wallstreet is het beeld gemengd. De nasdaq zit in correctie, de dow jones en s&p500 (nog) niet.

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort