De dollargevoeligheid van de AEX

Euronext is in Amsterdam gevestigd, maar had net zo goed in de V.S. kunnen staan. We hebben het nog altijd over de Nederlandse beursgraadmeter maar dat is vergane glorie. De AEX is allang niet meer Nederlands. Sommige AEX fondsen halen niet eens omzet in Nederland. Meer dan 60% van de omzet van alle AEX-fondsen wordt behaald in US-dollars. De AEX is daarmee de meest dollargevoelige beurs van Europa.  

Logisch zou zijn dat als de dollar stijgt, dat dit dan goed is voor de AEX en als de euro stijgt, dat dit dan slecht is voor de AEX. Als je de grafiek van de euro/dollar naast die van de AEX legt, zien we een compleet ander beeld. Deze negatieve correlatie is zoek.

AEX dollargevoelig

Zetten we de beweging van de AEX af tegen de euro-dollarkoers, dan zien we in 2017 een grote correlatie tussen de stijging van de euro en de stijging van de AEX. Dit is niet logisch. Het zou een omgekeerde correlatie moeten zijn.

Terwijl de AEX sinds de Trump-bodem een aaneengesloten stijging laat zien, is er met de euro-dollar iets anders aan de hand.

De eerste maanden na het aantreden van Trump werd de euro zwakker (de dollar dus sterker) maar sinds begin 2017 is dit beeld omgedraaid. De euro is aan een grote opmars bezig, ondanks de rentestijgingen in de V.S. De dollar zwakt steeds verder af en opvallend genoeg doet dit niks met de dollargevoelige AEX.

Je zou mogen verwachten dat een zwakkere dollar niet goed is voor de meeste AEX-fondsen. De meeste AEX-omzet is namelijk in US-dollars. Niets is echter minder waar in 2017. Want sinds begin dit jaar gaat de stijging van de AEX hand in hand met de stijging van de EURO en dus de daling van de dollar. Opvallend.

AEX oliegevoelig

Daarnaast is de AEX natuurlijk ook olie-gevoelig vanwege zwaargewicht SHELL en het kleinere SBM-offshore. Over de olieprijs kunnen we niet bullish zijn. Ondanks de felle bewegingen omhoog laat de olieprijs  nog altijd lagere toppen zien.

 

 

Er spelen in 2017 blijkbaar andere dingen die belangrijker zijn voor de AEX dan de olieprijs of de euro-dollarkoers. De rentestijging kun je aanvoeren als positief voor de verzekeraars / banken. Maar ja, rentestijging? Waar dan?

 

Kortom:

Niet nadenken, gewoon long gaan. Buy the dip.  Onophoudelijk. Tot…..

 

Rene vd Vondervoort