De ECB gaat ook in 2018 door met stimuleren

De ECB gaat ook in 2018 door met stimuleren. Dat was de boodschap gisteren van  ̶G̶o̶l̶d̶m̶a̶n̶ ̶S̶a̶c̶h̶s̶  Mario Draghi. Sinds 2015 pompt de ECB maandelijks 60 miljard euro in de markten. Vanaf 2018 zal dit bedrag gehalveerd worden. Om de markten niet te verstoren zal het afbouwen heel geleidelijk gaan. De beurzen waren blij verrast toen ze dit nieuws hoorden. Een nieuwe koopgolf is hiermee gestart. 

ECB

De ECB heeft dus aangekondigd het opkoopprogramma te halveren. Tot nu toe is er voor € 2.118 miljard aan obligaties opgekocht.

Doelstelling van de ECB is om de inflatie aan te wakkeren richting 2%. Afgelopen jaren is de inflatie daar telkens ver onder gebleven. Een andere doelstelling van de ECB is om de euro zwak te houden. Dit is goed voor de Europese export. De rente zal door dit beleid van de ECB nog lang laag blijven.

Hoe de maatregelen op lange termijn uitpakken, is onzeker. Niemand weet hoe dit experiment zal eindigen. Voorlopig krijgt Draghi alle lof van zijn collega’s. Want onophoudelijk gratis geld strooien naar de financiële markten werkt! De markten blijven omhoog gaan!

De euro kreeg gisteren (eindelijk) een draai om z’n oren van Mario.

Correctie? No way!

Een correctie op de beurzen is al tijden niet meer aan de orde. Beurzen stijgen of consolideren. Een daling behoort niet meer tot de mogelijkheden. Dalingen worden in de kiem gesmoord. Never happened. Dit is een zorgelijke situatie. But: who cares?

De markten

Het potentiële toppatroon op de AEX is in de kiem gesmoord. Alle uurcandles gisteren waren groen. De stijging naar nieuwe hoogtepunten kan hervat worden.

De AEX zette gisteren net geen nieuwe high (komt vandaag), de DAX kon gisteren wel al nieuwe highs plaatsen. Het sentiment is in 1 dag volledig gedraaid naar positief.

Wallstreet

Het cijferseizoen is in volle gang. Gisteren nabeurs kwam een aantal grote fondsen met resultaten. De futures schoten omhoog. Amazon bijvoorbeeld, maakt geen  $0.04 winst, maar $0.52. Nog niks natuurlijk, maar wel veel beter dan verwacht. Het aandeel ging in de nabeurshandel 75 dollar omhoog naar 1.046 dollar. Hieronder een paar grote spelers die gisteren de resultaten toonden.

 

Het sentiment is uitstekend, de waarderingen zijn inmiddels wel erg hoog voor veel fondsen. TINA

 

Hieronder de prestaties van de nasdaq en de s&p500 sinds Trump. Het blijft maar gaan. Unstoppable.

 

 

De beurzen vandaag

De opening is wederom uitstekend vanmorgen. De markten krijgen nieuwe impulsen  van de nabeurs-resultaten van gisterenavond. De nasdaqfuture staat om die reden fors hoger. Europa kan met een nieuw GAP-UP openen. Nieuwe hogere toppen vandaag. Dat gaps open blijven is de laatste tijd eerder regel dan uitzondering.

KLIK HIER VOOR ONZE NIEUWSTE AANBIEDING!

 

Een fijne dag!

Rene vd Vondervoort