Uitgebreide trend-analyse van de AEX

Het is de hoogste tijd voor een trend-analyse van de AEX.  Hoe staat onze index ervoor? We bekijken in deze update de korte maar ook de lange-termijn timeframes van de AEX en  proberen conclusies te trekken voor de korte EN voor de lange termijn. Het jaar 2017 kan de boeken in als een bullish jaar. Elke maand werden de koersen hoger gezet. Correcties vonden amper plaats.  Zit het venijn in de staart? Lees hieronder verder voor de volledige AEX-analyse. 

De AEX-analyse

Bij het maken van een analyse kijken we eerst naar het langste timeframe om vervolgens een steeds korter timeframe te nemen. De lange timeframes zijn met name voor lange-termijnbeleggers interessant, terwijl de kortste timeframes vooral voor traders interessant zijn die regelmatig in en uit willen stappen.  We beginnen met de maandgrafiek AEX en nemen vervolgens een steeds korter timeframe om tenslotte uit de komen bij de kwartiergrafiek van de AEX.

Maandgrafiek AEX

In de maandgrafiek van de AEX zien we de prestaties van de AEX van afgelopen 30 jaar. Ik wil hierbij meteen een kanttekening maken. Het lijkt er namelijk op dat de AEX nog ver onder de all time high van het jaar 2000 noteert. Destijds stond de AEX op ruim 700 punten bij de top. Dit is een vertekend beeld. De AEX is namelijk een dividend index. Dat wil zeggen dat er ieder jaar pakweg 2.5-3% dividend in deze index zit. Wilt u meer hierover weten, dan verwijs ik u naar wikipedia:

https://nl.wikipedia.org/wiki/AEX#Verschil_met_CBS_Herbeleggingsindex

 

Alle seinen op groen voor de lange-termijnbelegger. De AEX noteert ver boven de MA 20 en 50 (20 en 50 maands gemiddelde). De AEX is aanbeland bij de top uit 2007. Hier zou weerstand kunnen ontstaan. Dit zien we momenteel gebeuren met een rode candle voor de laatste maand. Teken hierbij aan dat de laatste candle nog kan veranderen, de maand is immers nog niet om.

De weekgrafiek AEX

In de weekgrafiek is iedere candle 1 week. Ook in deze grafiek is de AEX ver boven de MA 20 en 50 (rode en groene stippellijn). De weektrend is net als de maand-trend duidelijk UP.

We zien stijgende trendkanalen, gevolgd door consolidatie. Altijd hogere bodems. De laatste candle (afgelopen week) was een grote rode candle en overruled de candle die ervoor staat. Dit zou kunnen duiden op topvorming in de weekgrafiek. Het stijgend kanaal lijkt eveneens neerwaarts te worden verlaten. De weekgrafiek laat vermoeidheid zien.

Verder zien we de RSI onder de grafiek al lange tijd overbought staan. (Een stand boven de 70 is overbought). Afgelopen 2 jaar is er nooit een correctie van betekenis geweest. De RSI in de weekgrafiek heeft de onderkant nooit meer bereikt sinds begin 2016. Dit tekent de langdurige stijging zonder enige vorm van correctie van betekenis.

Daggrafiek AEX

In de daggrafiek is afgelopen dagen wel iets veranderd. De AEX is namelijk onder de MA 20 gedoken en onder het laatste stijgende trendkanaaltje gezakt. De vorige keren dat de AEX onder het stijgend kanaaltje zakte was er echter geen trenddraai, er was slechts een consolidatieperiode. We kunnen nu dus op zijn minst een nieuwe consolidatieperiode verwachten voor onze beursgraadmeter.  Nu de aex onder de MA 20 en onder het lijntje is gezakt, kijken we meteen naar de belangrijke steun in de daggrafiek. Dan komen we uit bij de 538-540 puntengrens. Dit was de top van een half jaar geleden. Die zone is het richtpunt omlaag.

 

Uurgrafiek AEX

In de uurgrafiek van de AEX is de dubbele top van de laatste weken zichtbaar. Op twitter meldden we vorige week al: ”When you see a dubble top, you sell a dubble top”  https://twitter.com/Optietrading

De AEX is onder de neklijn beland en er volgde een versnelling down. De RSI is op de bodem. Oversold. Afgelopen jaar zagen we altijd dat als de RSI in de uurgrafiek oversold was, dat er dan een rebound (tegenreactie) startte. De AEX eindigde afgelopen week echter op het laagste punt van de week.  Dat betekent dat verkopers tot het eind van de handel actief waren. De rebound kan nog even uitgesteld worden.

 

Kwartiertrend AEX

Voor de korte-termijn traders is hieronder tenslotte de kwartiergrafiek van de AEX te zien met de koersbewegingen van afgelopen week Aan het begin van de week ontstond er een kopschoudertoppatroon met een neklijn net onder de 554 punten. Na het breken van het nekje volgde een snelle beweging neerwaarts waarbij het koersdoel van dit patroon (550 punten) dezelfde dag nog werd bereikt.

Het weekslot was echter bearish op het laagste punt van de week. Het heeft er alle schijn van dat de verkopers nog niet klaar zijn. We zullen het snel weten en bespreken de verschillende trends dagelijks in onze VIP-chat.

Conclusie

Voor de lange-termijnbelegger is er weinig aan de hand. De trend is up; de index noteert boven de MA’s. Voor de kortere termijn is er een correctie gaande. Een broodnodige en gezonde correctie. Op de korte timeframes is er momenteel nog niets te zien van een bodem. De AEX eindigde op het laagste punt van de week, dus het gaat te ver om nu al te melden dat de correctie klaar is. Komende week kan hier meer duidelijkheid over geven.

Aanbieding voor het komende beursjaar 2018! 

Wil je een tijdje met ons meekijken of meedoen?  We verwachten erg veel van komend beleggingsjaar.  Met name op wallstreet kan er veel gaan gebeuren. We hebben een grote aanbieding voor U. Als u een jaar-abonnement neemt voor het jaar 2018, geven we 200 euro korting op het reguliere tarief! Dat is nog niet alles want als u besluit om van deze aanbieding gebruik te maken, hoeft u niet te wachten tot het eind van dit jaar maar kunt u NU meteen al op onze VIP-chat aanwezig zijn en de strategieën voor de komende tijd met ons bespreken!

De reguliere tarieven staan hier: https://optietrading.com/abonnementen/de-vip-service-van-optietrading/

Hoe dan?

Als u van de eindejaarsaanbieding gebruik wilt maken, stuurt u een mail naar info@optietrading.com met de melding: eindejaarsaanbieding 2017. U ontvangt dan een factuur en na betaling bent u VIP-lid t/m 31-12-2018!

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort