Eindejaarsrally? of wordt het een dollemansrit?

De financiële markten zijn onrustiger aan het worden.  Alsmaar verder stijgen is niet meer zo vanzelfsprekend. Op wallstreet loopt het nog niet zo’n vaart. Maar Trump zal toch ook een keer iets meer moeten leveren dan het borstklop-programma waar hij al een jaar mee bezig is. What’s next? Een eindejaarsrally of een dollemansrit?  

Trump en zijn kunstjes

Beleggers op wallstreet hebben het grootste vertrouwen in Trump.  Sinds zijn aantreden is er nooit meer een correctie op wallstreet geweest. 12 maanden stijgingen achter elkaar voor de s&p500 zijn achter de rug. Wie had dit een jaar geleden gedacht? Net voor Trump kwam ging het overigens ook al zeer goed met deze index, inmiddels staat de teller op 19 plussen uit de laatste 20 maanden!

Trump is een meester in opscheppen, bluffen en borstklopperij. Beleggers vinden het prachtig. De beurzen dansen al een jaar met hem mee de polonaise.  Als kers op de taart wil de beste man nog even het belastingsysteem gaan hervormen. Zijn miljardairvriendjes van de Republikeinse partij vinden het prima. Maar hij heeft nog net iets meer steun nodig om zijn plannen ook door de Senaat te krijgen. Dit zal moeilijker worden.

Eindejaarsrally?

Het sentiment op de beurzen in Europa is echter sinds een paar weken omgeslagen. De trends zijn aan het draaien. Op wallstreet willen de beurzen nog niet echt volgen. Het feestje moet natuurlijk zo lang mogelijk duren. Unstoppable? Of gaat de wal binnenkort het schip keren? Komt er een eindejaarsrally of is dit voorlopig niet meer aan de orde?

Whatever it takes

We dwalen even af. Een stukje terug de geschiedenis. Niet te ver. Een jaar of 9 gaan we even terug.  Tijdens de kredietcrisis van 2008-2009 is de rente door de beleidsmakers naar NUL procent gebracht. Dit om het systeem te redden. Er was wereldwijd een onhoudbare hoge schuld ontstaan, dus de rente op die schulden moest naar NUL procent worden gebracht. Het vertrouwen in het geldsysteem was weg.

De beleidsmakers zijn sindsdien met allerlei financiële projecten bezig geweest om de beurzen gerust te stellen. Er stond natuurlijk veel op het spel. Met pappen en nathouden (”whatever it takes”)  keerde het vertrouwen bij beleggers langzaam weer terug. Met horten en stoten konden de beurzen weer gaan stijgen. Niet de oorzaak van het grote probleem werd aangepakt (te veel schulden), maar de oorzaak werd weggemoffeld door de rente op die immense schulden naar beneden te brengen. Subliem!

We zullen dooorgaaan

Sinds de bodem van begin 2009 is er inmiddels een indrukwekkende stijging gaande op alle markten. Het ei van Columbus. Inmiddels zijn we bijna 9 jaar verder en staat de rente nog altijd op een zeer laag niveau, de wereldwijde schulden zijn echter vele malen groter dan tijdens de schuldencrisis van 2008.

Huh?

De beurzen laten met name het laatste jaar keer op keer nieuwe hoogtepunten zien. Zie je wel, de strategie van de beleidsmakers (De ZIRP en NIRP strategie  (zero intrest rate policy en negative interest rate policy) werkt, want de markten stijgen toch? Wat zeur je nou?

De kater komt later. Or sooner. Succes!

Een impressie van verschillende beurzen.

Dow jones maandgrafiek

De koersontwikkeling van afgelopen 10 jaar van de dow jones index

De crisis ligt ver achter ons. Sinds de bodem van begin 2009 was er een dipje in 2011 en een dipje in 2015. En verder is het een indrukwekkende stijging.  Met een versnelling naar boven sinds de bodem van begin 2016.

 

AEX weekgrafiek 

Van augustus 2015 tm februari 2016 corrigeerde de AEX 25% in waarde.  Dat is op ongeveer alle beurzen de laatste correctie van betekenis geweest.  Sinds die bodem is de AEX (samen met alle andere indices) bezig met een grote stijging.  Er worden nieuwe hogere toppen geplaatst met veel nieuwe all time highs de laatste maanden op veel beurzen. De nasdaq wist afgelopen week zelfs nog nieuwe hoogtepunten te bereiken. Nieuwe hogere toppen , doorstijgen en vooral nauwelijks nog corrigeren.

De stijging van afgelopen 2 jaar heeft zich ontwikkeld tot een grote stijgende wig.  Op meer Europese beurzen zien we de laatste weken stijgende wigpatronen, maar ook kopschouder toppatronen. Gaat hier een grote draai plaats vinden? Niet geloven, BTFD.

AEX 

Daggrafiek

Sinds een jaar is er een aantal kleine dipjes geweest, maar die werden altijd in no time teruggedraaid om vervolgens snel weer hogere toppen te scoren. Wat dat betreft is de huidige correctie op de aex natuurlijk interessant. Gaat de AEX hier ergens bodemen om vervolgens weer op zoek te gaan naar hogere toppen? Of zitten de indices nu in de eindfase van hun grote stijgingscyclus die inmiddels dus bijna 9 jaar loopt?

 

NASDAQ

2-uursgrafiek 

De nasdaq liet afgelopen donderdag nog een all-time-high zien. Vrijdag moest deze index een stapje terug doen, maar wallstreet wil de huidige stijging natuurlijk zo lang mogelijk volhouden. It ain’t over till it’s over.

DAX-2 uurgrafiek

Op dit timeframe is bij de DAX hetzelfde te zien als bij de AEX. Potentiële grotere kopschouder-toppatronen die bijna afgerond zijn.  Een eindejaarsrally gaat er niet in zitten als het nekje wordt gebroken. Maar zover is het nog niet. Het toppatroon is nog niet afgerond. Be prepared.

De service Optietrading

We volgen veel beurzen op de voet en bespreken continue de mogelijkheden. Niet alleen met opties, maar ook CFD, boosters en turbo’s worden posities ingenomen op verschillende beurzen.

Wil je de service optietrading leren kennen? Meelezen of meedoen op de chat? Neem eens een kennismakingsabonnement, het verplicht je tot niets!

Abonnementen

 

Rene vd Vondervoort