Trump komt eindelijk een verkiezingsbelofte na

Eindelijk heeft Trump een overwinning binnen. Met de kleinst mogelijke meerderheid lukte het hem vrijdagavond om een belangrijke verkiezingsbelofte door de Senaat te krijgen. Volgens dit plan gaan verschillende belastingen fors omlaag, waardoor elke Amerikaan er flink op vooruit zal gaan. Trump hoopt voor het eind van dit jaar alles omgezet te hebben in nieuwe wetgeving. Hoe gaan de financiële  markten reageren? 

Let’s make Amerika great again!

Het werd wel eens tijd! Na ruim een jaar regeren heeft Trump eindelijk zijn eerste verkiezingsbelofte binnen. Andere beloftes zoals het afschaffen van Obamacare haalden het niet. Het verlagen van de belastingen voor met name bedrijven gaat het wel redden. De toch al onhoudbare tekorten van de V.S. zullen door dit belastingplan met 1.5 biljoen euro extra oplopen. Maar dit wordt terugverdiend doordat bedrijven en consumenten meer te besteden krijgen. Dus win-win. De kans dat bedrijven de extra winsten NIET gaan uitgeven, maar alleen aan de aandeelhouders gaan uitkeren (bijvoorbeeld door aandeleninkoopprogramma’s), daar heeft niemand het over. Nee, laat Trump maar strooien, hij weet wel wat hij doet! Let’s make Amerika great again!  Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij the Donald. Hij acht zich nu onverslaanbaar.

http://www.telegraaf.nl/nieuws/1385339/trump-acht-zich-nu-onverslaanbaar-in-2020

Vooral wallstreet is blij met Trump

Tot nu toe heeft de beste man het gelijk aan zijn zijde.  Althans, volgens wallstreet. Sinds zijn aantreden is de belangrijkste beursgraadmeter van de V.S., (de s&p500) alleen maar gestegen. Inmiddels 13 maanden van stijging achter elkaar. Nooit eerder in de geschiedenis van de s&p500 gebeurde dit. De beurzen geven Trump vanaf de start het voordeel van de twijfel. En nu is zijn eerste echte overwinning een feit. De vraag die dan nu naar voren komt is natuurlijk: gaan de beurzen verder met de bestaande recordreeks of wordt dit een typisch gevalletje van: ”Het bezit van de zaak, einde vermaak”?

Nu dan eindejaarsrally?

De maand december is traditioneel een positieve beursmaand, dus dat spreekt wel in het voordeel van de belegger. Met name de laatste weken van het jaar zijn vrijwel zonder uitzondering de afgelopen 25 jaar positief geweest voor de markten. Er zal dan toch echt een sentimentsdraai moeten komen in Europa, want de beurzen zijn inmiddels een maand in correctie.

De Europese beurzen zijn afgelopen weken bezig met een (gezonde) correctie. De Amerikaanse beurzen worden wel wat volatieler, maar iedere beweging down wordt voorlopig in no time teruggedraaid. Afgelopen vrijdag was er nog even de schrik in de markt door het nieuws dat voormalig veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, bereid zou zijn te getuigen tegen Trump in de Russische kwestie. Dit nieuws kwam net voor het slot van de Europese markten. Een half uur voor het slot stond de AEX nog op 541 punten, maar er ging het laatste half uur een procentje vanaf. Het weekslot was de anti-climax voor de Europese beurzen.

In de avond werd dit dipje op wallstreet teruggedraaid, zoals alle dipjes in 2017.

Reactie van de markten op Trump’s plannen

De kans is natuurlijk aanwezig dat de markten de komende tijd gewoon euforisch blijven. Dat de markten zwaar overbought zijn, dat weten we inmiddels wel. Dat de beurzen in de V.S. al sinds de bodem van 2009 aan het stijgen zijn ook. De laatste 2 jaar gaat de stijging een tandje hoger. (lees: steiler). (zie maandgrafiek s&p500 hieronder). Dat er na deze stijging de zwarte zwaan voorbij komt, daar gaan niet veel beleggers van uit. De vraag is niet  OF, maar WANNEER. Voorlopig heeft Trump alle reden om verder te gaan met zijn beleid. It ain’t over till it’s over.

 

AEX en DAX in correctiefase

Het slot afgelopen vrijdag was op belangrijke steunpunten voor de AEX en de DAX. Het slot was saved by the bell. De vraag is of de euforie komende week sterk genoeg is om boven de slotniveau’s van afgelopen week te blijven. Technisch gezien ligt de weg naar beneden open als het huidige niveau het niet houdt.

Conclusie

Europa is in correctie en eindigde de week op cruciale steun. Als deze steun het houdt, kan de rally ook in Europa van start gaan. Het is op dit moment lastig in te schatten in hoeverre de markten de overwinning van Trump al ingeprijsd hebben. Wallstrreet heeft hoog nodig een dreun nodig, maar beleggers vinden van niet. En die hebben gelijk. We zullen doooorgaan!

AANBIEDING

We bespreken de situatie van de markten de hele dag in onze chat. Wil je een tijdje meelezen of meedoen? Neem dan eens een kennismakingsabonnement! Dit is een abonnement met een tijdsduur van 2 weken, maar omdat het over 2 weken de laatste expiratie van dit jaar is, laten we uw kennismakingsabonnement eenmalig tot het eind van het jaar lopen!

Abonnementen

 

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort