Anti-climax bij het slot van het sterk beursjaar 2017

We starten deze update met een nieuwjaarsgroet en wensen u veel gezondheid en wijsheid toe voor het nieuwe jaar. Maak er wat moois van! 2017 was een sterk beursjaar, met elke maand hogere koersen voor de s&p500. Het is niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van deze index dat zoiets gebeurde. Het slot was echter een anti-climax. Beleggers namen hun winsten. De hamvraag is: Hoe nu verder? 

Seen that before?

Is het uniek wat de beurzen afgelopen tijd hebben laten zien? Een paar feitjes over de geschiedenis van de beurzen.

14 maanden van stijgingen achter elkaar. De langste aaneengesloten reeks in de geschiedenis van de s&p500 ooit. Het feit dat de huidige reeks zo langdurig is, geeft natuurlijk niet automatisch een waarschuwingssignaal laat staan een verkoopsignaal. Het geeft wel aan dat de huidige situatie uniek is.  (met dank aan Charlie Bilello.  Twitter: @charliebilello

2017: Elke maand hogere koersen

All time highs voor de dow jones

De dow jones had in 2017 maar liefst 71 dagen waarbij nieuwe all time highs werden geplaatst. Nooit eerder in de geschiedenis waren er in 1 jaar tijd zoveel nieuwe hoogtepunten.

9 Jaar stijgende koersen achter elkaar

Het jaar 2008 was een rampjaar. Sindsdien is het een feest met louter positieve beursjaren. 9 Jaar stijging achter elkaar dat is geen unicum. Dat zagen we in de jaren 90 ook.  10 jaren van stijging achter elkaar zagen we niet eerder. Wordt het jaar 2018 het jaar van de grote ommekeer voor de beurzen?

Is de stijging klaar?

Het slot van afgelopen beursjaar doet toch wel menig wenkbrauw fronsen. De eindejaarsrally is uitgebleven. De laatste paar beursdagen waren zelfs reden om terughoudend te zijn voor het nieuwe jaar. Zie hieronder waarom.

Dow jones

De dow jones noteerde de laatste weken zijwaarts en had niet genoeg kracht om opnieuw nieuwe highs te plaatsen. De laatste beursdag van het jaar volgde winstnemingen met een grotere rode candle onder het stijgend kanaal.

Eurostoxx 50 Daggrafiek 

Europa kon de langdurige stijgingreeks net niet tot het einde van het jaar vasthouden. De eurostoxx50 viel net voor de finish uit de grote stijgende wig. Dit is wel een duidelijk verkoopsignaal voor deze index.  Anti-climax

 

Anti climax?

De AEX heeft de top begin november geplaatst. En in december volgde de lagere top. Het slot van het jaar was saved by the bell. Het stijgende kanaaltje hield maar net stand.

 

 

Anti-climax?

Het koersverloop van de dax was de laatste dagen van het jaar bearish. Het stijgend kanaal is neerwaarts verlaten, de DAX eindigde het jaar 2017 zelfs onder de MA 20 en 50.

Is de stijging definitief klaar? Gelukkig hebben de kopers en verkopers een lang weekend bedenktijd gekregen!

Anti-climax!

Zelfs op wallstreet leek de handel blij te zijn dat het jaar voorbij is. De nasdaq zat de laatste week van het jaar al in een dalend kanaal. Lagere toppen en lagere bodems. Met een jaarslot aan de onderkant van het dalend trendkanaal kunnen  de kopers in het nieuwe jaar meteen laten zien wat ze waard zijn!

Conclusie

Een sterke periode is niet sterk afgesloten. Beurzen op wallstreet raken vermoeid en beurzen in Europa hebben moeite om de stijging vast te houden. Een dalingsgolf van een aantal weken of maanden zou meer dan logisch zijn na het geweld van afgelopen jaren. De langste aaneengesloten stijgingsperiode ooit lijkt ten einde te lopen.

We bekijken het natuurlijk van dag tot dag en zitten er momenteel scherp op. Wil je een tijdje met ons meelezen of chatten ? Dat kan! Er lijkt een interessante periode aan te komen waarbij de beweeglijkheid gaat toenemen!

 

De VIP service van optietrading

 

Rene vd Vondervoort