Spectaculaire start van het jaar 2018!

Wie had verwacht dat 2018 met een correctie zou starten, komt bedrogen uit. Het nieuwe jaar is op een spectaculaire manier gestart voor de beurzen! Ondanks de stijgende euro. En ondanks de stijgende rente. Het zwakke slot van vorig jaar is snel vergeten. De meeste beurzen op wallstreet noteerden alle dagen dit jaar nieuwe hoogtepunten. De AEX eindigde de eerste week van het jaar op het hoogste niveau in 10 jaar! 

Banen, banen, banen!

Het banenrapport van afgelopen vrijdag in de V.S. viel iets tegen. Er kwamen minder banen bij dan verwacht. Dit cijfer kon de stemming niet bederven. De werkloosheid in de V.S. staat nabij het laagste niveau ooit en dat is wat telt. Hoogtijdagen voor de economie wereldwijd. Allemaal dankzij Trump! 😉

Met het nieuwe belastingplan van Trump (forse belastingverlagingen voor bedrijven en miljonairs) komt er een grotere economische groei aan dan ooit tevoren. ”De grote tekorten die daardoor ontstaan is fakenieuws. De economische groei zorgt juist voor lagere tekorten op termijn! ”

Rente-ontwikkeling V.S.

De laatste maanden is de rente in de V.S. aan het oplopen. De 10-jaars obligatiekoersen dalen. De 10-jaarsrente in de V.S. noteert inmiddels bijna 2.5%. Beleggers kijken de andere kant op.

Stijgende euro en stijgende beurzen

De dollar is sinds het aantreden van Trump aan het verzwakken. Trump wil helemaal geen dure dollar. Trump wil dat wallstreet blijft stijgen. En dat kan het makkelijkst met een goedkope eigen munt (dalende dollar). En zo geschiedde. De euro stijgt en de dollar zakt sinds het aantreden van Trump.

 

Spectaculaire start van de indices in 2018!

De 2-maandsgrafiek Nikkei index

De Japanse beurs doet het al jaren uitstekend. Deze index staat inmiddels op het hoogste niveau sinds 1992. Er is nog een hele weg te gaan naar en nieuwe all time high.  Zie hieronder de koersontwikkeling  van de nikkei sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. De westerse beurzen kregen hun grote klappen te verduren in het jaar 2000 en de jaren daarna, de Japanners hadden de grote crash 10 jaar eerder al.  Zie ook de indrukwekkende stijging van deze index in de jaren 80! Als je die stijging vergelijkt met de huidige stijging van de Amerikaanse beurzen, dan kan er nog wel een schepje bovenop op wallstreet! (De kater komt later).

Maandgrafiek dow jones 

De beurzen op wallstreet zijn bezig met een indrukwekkende stijging. Inmiddels 9 jaar. Wat we zien is een parabolische stijging. (De stijging gaat steeds steiler). Aan de nikkei hierboven is te zien dat dit zeer lang kan aanhouden. Uiteindelijk loopt het fout af. Maar nergens is te zien dat de top er nu staat.

De weekgrafiek nasdaq

De zwakte van de laatste weken van vorig jaar is met een dikke groene laatste candle teruggedraaid. Never happened. Het nieuwe jaar is overtuigend gestart. De aanval is de beste verdediging!

Eurostoxx50 daggrafiek

Gaat het met alle beurzen verder de hoogte in? Dat is niet zeker. Zie hieronder.

Vorige week zakt de eurostoxx50 onder de stijgende wig. Het jaar werd hiermee bearish afgesloten. Maar zie de 3 laatste candles! De daling is teruggedraaid en overruled met grote groene candles. Het is de eurostoxx50 nog niet gelukt om hogere toppen te plaatsen, maar het negatief beeld wat er een week geleden stond, is in de kiem gesmoord en dus teruggedraaid. De kou is nog niet helemaal uit de lucht, daarvoor zal de weerstand op 3600 moeten worden uitgenomen. Dit zou dus ook een terugtest kunnen zijn. ALS dat het geval is, dan is het weer bearish. Komende week goed in de gaten houden.

 

Spectaculaire start

AEX uurgrafiek

Als laatste grafiek hieronder de uurgrafiek van de AEX. Hier is te zien dat het jaar slecht begon. Een daling het eerste uurtje van het jaar van 545 naar 540 punten. Uit het niets startte startte daarna een groot koop-offensief. Dit duurde voort tot het eind van de week. Met het slot op het hoogte niveau in 10 jaar! Ik zou zeggen: ”Vast houden en nooit meer loslaten!” Dit smaakt natuurlijk naar meer!

Conclusie

Het jaar is sterk begonnen. Kopers blijven de baas. Ondanks de euro en de rente.  Zolang wallstreet doorgaat met de onophoudelijke stijging is een correctie in Europa kansloos. Voorlopig zijn de blikken naar boven gericht. De euforie viert hoogtij.

https://optietrading.com/live-charts/

Opties waren nog nooit zo goedkoop (VIX op laagste punt ooit) en in een bubble kan het zomaar nog veel verder omhoog tot het klapt. Zie de bitcoin koersen en alle aanverwante crypto-valuta die uit het niets ineens miljarden waard zijn.

https://coinmarketcap.com/all/views/all/

Wil je met ons meelezen of chatten? Dat kan!

De VIP service van optietrading

Een goede handelsweek!

Rene vd Vondervoort